palpal

Laketine prijetnje konačnim obračunom

Laketa.png

Laketine prijetnje konačnim obračunom

Obračunaćemo se mi uskoro sa Vukanom, najavio je na poslednjoj konfeernciji za novinare načelnik Policijske uprave Trebinje Žarko Laketa. Ne znam kakav obračun sprema prvi policajac Hercegovine, ali ga sa nestrpljenjem očekujem. Laketi očito smeta istina, pa je vidno neraspoložen i nervozan počeo sa otvorenim prijetnjama.

Umjesto otvorenih prijetnji, uvaženi načelnik Laketa treba bi da mi oda priznanje i zahvali se što sam zamijenio sve njegove inspektore iz Privrednog kriminala, i samo u poslednjih nekoliko mjeseci prikupio više dokumentacije i uradio više na rasvjetljavanju pravog organizovanog kriminala nego sva trebinjska policija i tužilaštvo zajedno u poslednjih 10 godina. Umjesto prijetnji, Laketi bi bilo pametnije da ministru Lukaču napiše pismo i prenese nezadovoljstvo policijskih službenika zbog stanja u MUP-u i najave smanjenja plata, jer nije normalno tražiti da policajci rade opasan i odgovoran posao za minimalac sa kojim ne mogu prehraniti porodice.

Kao nekad Goran Zubac pred postavljenje za direktora SIPE, i Žarko Laketa je počeo da organizuje predstave za medije kako bi zamajavao javnost fingiranim akcijama i lažnom borbom protiv kriminala. Tako su lokalni mediji danima izvještavali o velikoj akciji i jakim policijskim snagama koje su blokirale Popovo polje i pokrenula veliku akciju, a rezultat je hapšenje oca i sina Amanovića, siromašnih sitnih lopova i prevaranata koje svi u Popovu odavno znaju po sitnim krađama i kriminalu. Tegle meda, džema, kazani, otučene šerpe i ostali dokazni materijal koji je policija pronašla u selu Veličani u najmanju ruku djeluju tragikomično jer više jedan funkcioner HET-a i Elektroprivrede ukrade i napravi štete državi za jedan dan, nego Amanovići za cijeli život. Policija ne treba da pilićari sa sitnim prestupnicima, već uđe u HET, Termu, gradsku administraciju i Elektroprivredu, i pohapsi prave kriminalce koji su ojadili narod i državu.

Najveći Laketin uspjeh u borbi protiv privrednog kriminala i korupcije je otkrivanje nepravilnosti prilikom zamjene polovnog automobila u Bobarovoj štampariji i“Grafopres“ i krivična prijava koju je podnio protiv bivšeg odbornika opozicionog PDP-a. Djeluje nevjerovatno da Laketa i Dodikova partijska milicija u krađi 200 miliona maraka iz kompanije Bobar jedini dokaz kriminala pronađu u zamjeni polovnog automobila!?

Razlog Laketine inertnosti u procesuiranju krupnog organizovanog kriminala i korupcije leži u činjenici da je on samo običan partijski vojnik vladajuće stranke koji je na tu funkciju postavljen ne da bi hapsio kriminalce, već da bi spriječio bilo kakvu istragu protiv najvećih kriminalaca u Hercegovini. To potvrđuje činjenica da je njegova supruga Biljana Laketa na poslednjim lokalnim izborima bila kandidat SNSD-a za odbornika u SO Nevesinje, i kao 9 na listi osvojila 375 glasova!? Načelnik Laketa posjeduje i uspješnu firmu „Euro-trans D.O.O“ Nevesinje, koja je registrovana na ime njegove supruge Biljane. Sa svega 2 zaposlena radnika u 2013. godini imala je skoro pola miliona maraka prihoda, dok se uobičajeni godišnji prihodi kreću od 300 do 500 000 maraka!

Postavlja se logično pitanje kako je moguće da supruga načelnika policije bude visoki funkcioner vladajuće stranke i vlasnik preduzeća koje sarađuje sa državom? Jasno je da se radi o klasičnom sukobu interesa, i da Žarko Laketa nikako ne bi mogao ostati na ovoj važnoj funkciji da kod nas bar malo funkcioniše pravna država. Nažalost ono što je u normalnim uređenim državama skandal i otežavajuća okolnost, kod nas je prednost, dokaz lojalnosti i odanosti Partiji, Voždu i režimu.

Sa svim načelnicima policije u Hercegovini imao sam obračune jer nisu željeli da rade svoj posao i istražuju krupni organizovani privredni kriminal, pa sa nestrpljenjem čekam da i Laketa ispuni najave i počne da se obračunom koristeći poluge države. Žestok obračun odavno su počele korumpirane sudije Osnovnog i Okružnog suda sa montiranim presudama za duševne boli, pravnim nasiljem, blokadama i pljenidbom imovine. Ne treba sumnjati da će napokon policija, sudije i tužioci ujediniti snage kako bi me pokušali ućutkati. Kriv sam, bacite me u okove, i znajte da će Vaše mafijaške prijetnje, montirani procesi i besmislene kazne samo povećati slavu i dodatno me motivisati da Vas raskrinkavam do konačnog obračuna i oslobođenja od unutrašnje okupacije.

Nebojša Vukanović