palpal

Kustino licemjerstvo

kusturica-sava.jpg

Kustino licemjerstvo

    Dvorski neimar, režiser i akademik Emir Nemanja Kusturica izjavio je beogradskim Večernjim novostima da je ogorčen ponašanjem Trebinjaca koji su ustali da odbrane austrijsko utvrđenje jer ne razumiju da je njegov cilj da nas oslobodi okova i uspomene na okupatore!? Kusta tvrdi da je srušio metar i po zida koji simbolizuje rat, okupatore i postradalih 2 000 000 Srba, te kaže da mu se gade izdajnici koji pišu pisma austrijskom ambasadoru u Sarajevo?

         Ljudska drskost nema granice, a to svojim neumjesnim, ciničnim i licemjernim izjavama potvrđuje prvi Miletov umjetnik, neimar i akademik Emir Nemanja Kusturica. Umjesto da se građanima Trebinja izvine zbog razbojničkog prepada i varvarizma koje je uz pomoć svojih prijatelja Milorada Dodika, Dobroslava Ćuka, vladike Grigorija i igumana Sava izvršio rušeći kulu na Petrini, Kusturica je našao za shodno da vrijeđa Hercegovce i tvrdi kako je učinio dobro djelo jer je uništio jedan od simbola okupacije? Iako je od Kusturice, previše je.

    Ako si želio da nas oslobodiš uspomena na okupatore trebao si onda dvorski neimaru srušiti i tebi omiljena konačišta, oba vladikina hotela “Platani” u centru grada jer su i te zgrade sagradili austrijanci. Trebao si srušiti i zgradu opštine, tužilaštva, oba suda, glavnu ulicu, Muzej Hercegovine i druge najreprezentatativnije objekte u Trebinju jer je i njih sagradio mrski austrijski okupator! Sruši Nemanja i trebinjski Stari grad, naselje Krš, brojne kule po Zasadu i Mostaćima jer je i njih sagradio okupator, Turci. Ustaše. Italijani i Nijemci nisu srećom bili dugo vremena, pa se ne moraš puno mučiti da nas oslobodiš stresa i pritiska patriotski uklanjajući simbole okupacije iz Drugog svjetskog rata. Kada ukloniš sve okupatorske simbole bićemo srećni, veseli i Tebi puno zahvalni, a ti ćeš kao nagradu za kolektivnu psihoterapiju dobiti ogromni gomilu kamena da sagradiš i Mešingrad, te uz pomoć Vlade snimiš još jedan patriotski film.

    Pitam se samo otkud Ti pravo da javno omalovažavaš i vrijeđaš ugledne trebinjske intelektualce koji su pisali pismo austrijskom ambasadoru tražeći pomoć u očuvanju kulturno-istorijskih spomenika jer su svjesni da naše institucije kojima rukovode Tvoji prijatelji neće uraditi ništa. Taj mladić koji studira postdiplomske studije arhitekture u Beču godinama proučava kulturno-istorijske spomenike u Trebinju i okolini, piše kolumne o načinu i mogućnostima njihove obnove za loklni list “Glas Trebinja” i upravo su njegove fotografije najbolji demanti Tvojih tvrdi da je Petrina bila ruinirana ruševina. Ko Ti je dao za pravo da uglednog mladog trebinjskog intelektualca vrijeđaš i nazivaš “izdankom sopstvenog naroda koga ne bi primio ni čuvar austrijske ambasade”. Znaš li licemjeru i lažni patrioto da je njegov otac braneći grad u avgustu 1995 godine poginuo u selu Poljice smještenog upravo ispod brda Petrine, u vrijeme dok si ti šetao po Parizu pišući kolumne za sarajevsko Oslobođenje.

     Ninoslav, Jovan, ja i ostali Trebinjci koji volonterski rade projekte i planove obnove starina i pišemo pisma austrijskoj i ostalim ambasadama tražeći pomoć i podršku u očuvanju kulturne baštine smo izdajnici, a Ti, Mile, Milo, Vojislav, Grigorije, Boris, Savo i ostala družina koja od naroda otima milione ste patriote? Non passeran Emire, ovog puta neće proći Vaše prevare i obmane. Dosta je bilo Vaše bahatosti, ponižavanja i podcjenjivanja, jer nismo Mi Hercegovci preplašeni “miševi” koji su pobjegli u rupe kako si ti u toku “Vojine Mokrogorske ere” poručio na beogradskom mitingu!

 

                                                                                                                                                                                     Nebojša Vukanović