palpal

Kuća na parkingu, urbanizam načelnika Ćose

Gdje god nađeš zgodno mjesto tu zgradu posadi, a neimar je blagodaran pa će da nagradi!? To je nažalost postala maksima naših vlasti, načelnika i lažnih urbanista, pa su stambene zgrade počele da jedu parkove, zelene površine, aleje, pa čak i parkinge. O tome svjedoči i primjer iz Istočnog Novog Sarajeva, Ulice cara Lazara, gdje je na parkingu okolnih zgrada naprasno preko noći počela izgradnja stambenog objekta?                                

Zbunjeni i iznenađeni stanari okolnih zgrada ostali su bez teksta kada su jedan dan vidjeli građevinske radnike kako daskama ograđuju dio parkinga, a potom su počeli da sjeku asfalt i kopaju temelje za stambeni objekat!? Niko nije znao šta se događa, i ko im na silu otima parking na kome su 10 godina parkirali vozila. U opštini Istočno Novo Sarajevo prvo ih je zatekao zid ćutanja, da bi naknadno saznali kako je prošle u tišini došlo do izmjena Regulacionog plana.              

„Svi stanari su iznenađeni, i ne mogu da vjeruju šta se događa. Počeli smo sa prikupljanjem peticije, i već je više od sto stanara dalo svoj potpis i protive se nasilnim izmjenama Regulacionog plana i gradnji kuće na parkingu ispred stambne zgrade u Ulici cara Lazara broj 7. Tek kada je počela gradnja objekta, u opštini Istočno Novo Sarajevo smo saznali da je 2017. godine izmijenjen Regulacioni plan i da je parking, sagrađen kada i zgrada prije 10 godina, proglašen nelegalnom gradnjom. Potom su promjenom plana na mjestu parkinga planirali izgradnju stambenog objekta, a opština je na dogovorenoj licitaciji prodala zemljište investitoru. Čim smo mi počeli da se interesujemo u opštini o čemu se radi i zašto se ograđuje parking na kome 10 godina parkiramo vozila, investitor je počeo gradnju objekta kako bi nas preduprijedio. Mi smatramo da je ovo pravno nasilje, i tražimo da se zaustave radovi, i da se ponište naknadne izmjene prvobitnog Regulacionog plana i oduzimanja parkinga stanarima“ kaže nam Aleksandar Popović, stanar okolne zgrade                                                                                                       

I dok se stanari bune i prikupljaju peticiju, majstori su već izlili temelje stambenog objekta, i vrlo vjerovatmo da će za par mjeseci na parkingu „niknuti“ višespratnica. Načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosić grozničavo pokušava da umiri nezadovoljstvo stanara i spriječi da skandal izađe u javnost, pa je preko posrednika stanarima predložio da se na zelenoj površini napravi novi parking, a da oni odustanu od peticije i protesta. Ovu ponudu stanari odbijaju, i traže da opštinska administracija radi po zakonu, a ne po interesima lokalnih moćnika i tajkuna koji su bliski vlastima i načelniku Ćosiću.

Zgrade jedu parkinge, a uskoro će i sportske terene. Naime ispred Elektro-tehničkog fakulteta, svega stotinjak metara od „nelegalnog“ parkinga na kome se gradi višespratnica, nalaze se sportski tereni, a po svemu sudeći i oni gube bitku sa interesima tajkuna, i uskoro bi na igralištu trebala početi gradnja zgrade. Načelnik i urbanista Ćosa nedavno je razapeo veliki šator u Spasovdanskoj ulici u strogom centru svoje opštine, sa nelegalnim improvizovanim priključcima struje i vode koji idu preko ulice i zaštićeni su daskama. Stanari iz Spasovdanske su prvo pomislili da se načelnik ili neko važan ženi pa je razapet šator za veliku žurku, a tek kasnije se shvatilo kako je on postavljen kako bi se zaradio koji dinar dok traje Svjetsko prvenstvo u fudbalu.                                                                    

Sve smo prestali da pravimo i proizvodimo osim stambenih zgrada, koje niču kao pečurke posle kiše. Ipak naši neimari i savremeni urbanisti trebali bi da vode računa o tome šta o urbanizmu i koeficijentima izgrađenosti kaže struka i nauka, i njena mišljena stave ispred interesa tajkuna i moćnika, koji samo trče za novcima i profitom.

 

Nebojša Vukanović