palpal

Krivična prijava protiv Dodika i Cvijanovićke zbog lažnog svedočenja

Nakon što su Milorad Dodik i Željka Cvijanović promijenili iskaz i na Sudu svjedoči u korist Obrena Petrovića, a ranije su ga optuživali da je odgovoran za poplave u Doboju i stradanje ljudi, dok je bio u SDS-u, Centar za humanu politiku iz Doboja podnio je protiv njih Krivičnu prijavu protiv, a više detalja u tekstu sa portala BNTV koji prenosin u cjelosti.

Krivična prijava protiv Dodika i Cvijanovićeve zbog lažnog iskaza

Centar za humanu politiku iz Doboja podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i člana predsjedništva BiH Željke Cvijanović zbog, kako je saopšteno, davanja lažnog iskaza.

Krivična prijava je podnesena i protiv postupajućeg okružnog javnog tužioca i sudskog vijeća zbog povrede zakona od strane sudije i tužioca u predmetu protiv bivšeg dobojskog gradonačelnika kao jednog od odgovornih za ubistvo 11 Dobojlija i štetu od nekoliko stotina miliona KM u poplavama 2014. godine.

„U namjeri da zaštite optužene, solidarišu se sa odgovornima, promovišu neodgovornost i nekažnjivost, izbjegnu vlastitu odgovornost, ponize žrtve, oštećene i institucije kojima rukovode i utiču na odluku suda prijavljeni su dali lažni iskaz na neke od okolnosti koji se razlikuje od činjeničnog stanja i njihovih izjava i postupanja od prije deset godina“, saopšteno je iz Centra za humanu politiku.

Kako se dalje navodi, prijavljeni predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik podnio je krivičnu prijavu 2014. godine na osnovu koje se vodi krivični postupak protiv bivšeg dobojskog gradonačelnika, a prilikom svjedočenja, tvrde, kompromitovao je svoju prijavu dajući lažni iskaz da je u vrijeme poplave 2014. godine štab za vanredne situacije u Doboju preduzimao sve u njihovoj nadležnosti i moći, da su preduzimane sve mjere zaštite ljudi i materijalnih sredstava, da je optuženi bio na terenu i da je bio stalno na vezi sa bivšim dobojskim gradonačelnikom.

„Prijavljena Željka Cvijanović prije deset godina  kao predsjednik vlade Republike Srpske u vezi sa poplavom u Doboju izjavljivala je da sa gradskim vlastima nije bilo koordinacije i saradnje, da sistem zaštite i spasavanja nije funkcionisao, da je lokalni štab bio potopljen, da su tri ministra koordinirala rad sa policijom i da su djeca bila u školi kada je voda ulazila u  grad, da bi na suđenju besramno lagala da je Doboj uradio sve što je bilo moguće, da su angažovana sva materijalno tehnička sredstva i ljudski resursi, da je pravovremeno donesena odluka o vanrednoj situaciji i da se angažovanje republičkog štaba ne može dovesti u vezu sa nepostupanjem gradskog štaba za vanredne situacije“, naglašeno je u saopštenju.