palpal

Kriminalni reprogrami i pitanja direktoru Šuma Srpske Slavenu Gojkoviću

Šume Srpske i dalje posluju u minusu, a korupcija, namještanje ugovora i kriminalne radnje, koje su dovele Javno preduzeće u tešku situaciju, nažalost ne prestaju. Iako je cijena drveta, kao i većine drugih stvari na tržištu poskupila, Šume Srpske nisu uskladile cijene, prije svega zbog uticaja politike i političara, te veza sa dvorskim firmama.

Čašu žuči prelila je sramna i nezakonite odluka generalnog direktora Šuma Srpske Slavena Gojkovića da izvrši reprogram dugovanja i otpiše kamate pojedinim dvorskim firmama i tajkunima blislikim vladajućem SNSD-u, socijalistima i vladajućoj koaliciji, koje su trebale po Ugovoru avansno plaćati unaprijed građu i oblovinu. Na ovaj način grubo je prekršen Zakon i nanesena šteta Javnom preduzeću Šume Srpske, zbog čega ću protiv direktora Gojkovića i ostalih članova Uprave uskoro podnijeti Krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske.

 

Pitanja generalnom direktoru Slavenu Gojkovića i članovima Nadzornog odbora „Šume Srpske“, na koja bi trebalo da odgovori pismeno u roku od 3 dana!

– Da li je tačno da su pravna lica „Međugorje“ u vlasništvu Mile Atlagića, Drvna industrija Šipovo u vlasništvu Milana Kovača, „Faš“ Šipovo, u kome je direktor Simo Zečević, te „Fagus“ iz Kotor Varoša, u vlasništvu Miroslava Malijevića, nedavno dobili odobren reprogram obaveza koje po osnovu dugovanja za preuzete šumske drvene sortimente imaju prema Javnom preduzeću Šume Srpske?

Zar je malo što Mile Atlagić, poslanik u Parlamentu Federacije BiH, bivši SNSD-ovac, pa SDP-ovac koji je 2019. godine napustio i ovu stranku te preletio Socijlademokrate BiH, dobija milionske tendere i poslove od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, pa mu treba dati dodatne pogodnosti i otpisivati kamate jer ne plaća redovno obaveze prema Šumama Srpske? Da li Mile voli Mileta, brata u Hristu, da li se njemu namještaju poslovi kako bi se popravili odnosi sa mrskom Federacijom, i ko u svemu ima najviše interesa?


Da li je tačno da „Međugorje“, „Faš“ i „Fagus“ imaju potpisan Ugovor kojim je predviđeno avansno plaćanje robe? Kako je moguće da dug naprave preduzeća koja su po ugovoru morala avansno da plate robu? Kako je dalje moguće da se takav dug reprogramira i da se otpisuju kamate? Koji zakon vam je omogućio i dozvolio da ovo uradite?


Da li je tačno da Drvna industrija Šipovo, vlasništvo načelnika opštine i funkcionera SNSD-a Milana Kovača, ima Ugovor na odloženo plaćanje i da je po istom ugovoru nastao dug prema Javnom preduzeću Šume Srpske? Na osnovu kojeg zakona ste taj dug reprogramirali a dužniku ostavili da nesmetano dalje uzima robu i na kraju na osnovu kojeg zakona ste otpisali kamate po tom dugu?


Koja ste još pravna lica „počastili“ ovakvim tretmanom? Kada ćete objaviti Ugovore u javnosti kako bi bili dostupni svima na uvid, i kako bi radnici Šuma Srpske i javnost znali šta je uzrok problema i lošeg stanja u ovom javnom preduzeću?


Kao narodni poslanik vam postavljam ova pitanja u vezi sa radom javnog preduzeća koje pripada narodu. Ukoliko mi na ista ne odgovorite u roku od 3 dana, najkasnije do srijede, smatraću to potvrdom informacija koje sam dobio, a sve ću proslijediti na postupanje nadležnom tužilaštvu.

Direktor i drug socijalista Slaven Gojković, kao i drugi članovi Uprave Šuma Srpske i Nadzornog odbora, moraju biti svjesni da je pravda spora ali dostižna, i da će kad-tad ruka pravde pokucati na njihova vrata.

 

Nebojša Vukanović