palpal

Krah policije, bezbednosnog i pravosudnog sektora

Učestala hapšenja pripadnika i visokih funkcionera MUP-a Srpske, kao i OSE, SIPE i drugih bezbjednosnih agencija jasan je pokazatelj koliko je ugrožena bezbjednost građana i društva, korupcijom i kriminalom razoren bezbjednosni sektor. Raspakivanje aplikacija „Skaj“ i „Anom“ od strane EUROPOL-a, dostavljeni podaci i zahtjevi za procesuiranje i hapšenje od strane međunarodnih institucija su pokrenule lavinu, jer je očigledno da se istrage ne bi vodile da nema uticaja spolja. One su najbolji pokazatelj koliko su policijske agencije, ali i pravosuđe, korumpirani, od dna do vrha isprepletani i uvezani sa Mafijom, organizovanim kriminalom i korumpiranim političarima.

Bivši načelnik Kriminalističke policije Republike Srpske Nedeljko Lubura, dakle jedan od ključnih ljudi MUP-a Srpske, uhapšen je prije nekoliko dana jer je iz Slovenije ilegalno prebacio opasnog crnogorskog kriminalca u Banjaluku, i to u službenom automobilu sa rotacijama, a u svemu mu je pomagao sin bogatog tajkuna Roguljića, što još jednom potvrđuje isprepletanost krupnog kapitala, politike i bezbjednosnih struktura. Lubura je (bivši) zet ministra policije Dragana Lukača, i jasno je da je nakon ovakvog skandala i hapšenja, te drugih zloupotreba i skandala, Lukač morao podnijeti ostavku.

 

Već duže vremena u zatvoru se nalazi Bojan Cvijetić, bivši savjetnik ministra bezbjednosti Dragana Mektića, koji je uhapšen zbog organizovanog kriminala i dilovanja droge, a šokantna je informacija da je Mektić od Cvijetića kupio stan dok je boravio u pritvoru.

Nedavno je zbog zloupotreba i organizovanog kriminala uhapšen pripadnik Granične policije Miloš Lukajić, inače blizak srodnik Nikole Špirića, kome je novi ministar bezbjednosti Selmo Cikotić nedavno dao priznanje i medalju za hrabrost. Protiv Cikotića potvrđena je optužnica za korupciju, jer je oštetio državu za 9,7 miliona maraka zloupotrebom položaja kao ministar odbrane, ali uprkos tome on se i dalje nalazi na čelu Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara BiH. Svaki komentar je suvišan!

Tužna slika poniženja i gaženja MUP-a Srpske dolazi iz Vlasenice. Snimak na kome lokalni komandir Policijske stanice Vlasenica Zoran Radivojević maršira i salutira načelniku opštine Mići Kraljeviću, koji je pravosnažno osuđen zbog otmice odbornika, a protiv njega se vodi i više istraga zbog korupcije i zloupotrebe položaja, pokazuje koliko je Policajlj Srpske podređena korumpiranim političarima.

https://youtube.com/shorts/YkoF9acL9No?feature=share

Sve se dešavalo  na žurci i rođendanu Miće Kraljevića, pred velikim brojem ljudi, a pitanje je kakva se poruka šalje građanima kada komandiri policije salutiraju presuđenim kriminalcima? Javnost je šokirana „javljanjem“ iz egipatske Hurgade Dijane Petković, glavnog inspektora Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Uprkos nizu skandala nema smjena, niti bilo ko od čelnika MUP-a i Policije Srpske, kao i drugih bezbjednosnih struktura ne podnosi ostavku. Ranije sam pisao o zloupotrebama Đura Kneževića, Osmana Mehmedagića Osmice, šefa OSE, stare UDBE, te drugih visokih funkcionera bezbjendosnih agencija na nivou BiH i Federacije, i situacija je loša na svim nivoima, od lokalnih i kantonalnih policija do vrha ministarstava i bezbjednosnih agencija. U pravosuđu je situacija još i gora, jer je ono potpuno sraslo sa organizovanim kriminalom i Mafijom.

Jasno je da je bezbjednosni sektor i pravosuđe u velikoj krizi, razoreno korupcijom i političkim vezama, i da je jedini izlaz iz situacije katarza, lustracija, pročišćenje od svih korumpiranih policajaca, inspektora, sudija i tužilaca, te potpuna depoliritacija i prekidanje veza sa političkim strukturama. Za to su neophodne radnikalne reforme i promjene, ali prije svega promjena vlasti i sistema.

 

Nebojša Vukanović