palpal

Kosovo je nacionalno a ne političko pitanje za režimske spinove

Sinoć sam u razgovorima uživo odgovarao na brojna pitanja pratilaca, u svakom trenutku je bilo najmanje 600 ljudi i veliki broj pitanja, a mnoga su bila vezana za Kosovo i Metohiju i predloženi Sporazum Evropske unije koji su izradili Francuska i Nemačka. Odmah sam istakao da Kosovo nije političko pitanje, na kome treba ubirati neke političke poene, da mi je žao našeg naroda koji je decenijama izložen nasilju, stalnim  napadima, progonu, živi u stalnom strahu, i da najveću odgovornost snosi licemjerna međunarodna zajednica i stranci, koji su najveće zlo, kao i u BiH jer podstiču i podržavaju zlo na vlasti, nijemo posmatraju i prećutno odobravaju nasilje nad preostalim Srbima u kosovskim enklavama.

    Naglasio sam sinoć, odgovarajući na pitanja pratilaca, da ne želim bilo kojim istupom otežavati ionako tešku situaciju i dolijevati so na ranu Srbima na Kosovu niti rukovodstvu Srbije, ali da, u skladu sa svojim mogućnostima, pišem i objavljujem video priloge o nasinju, napadnutim dječacima i Srbima na Kosovu, pitam se zašto svi ćute, zašto u BiH i regionu niko ne osudi napade, nasilje i progon Srba na Kosovu, i pokušavam dati skroman doprinos skretanju pažnje javnosti na poslednji geto u Evropi.

Jasno sam rekao da su ultimatumi, pokušaji ponižavanja Srba, legalizacija nasilja i ucjenjivanje da se pristane na nepovoljne sporazume, po meni neprihvatljivi, kao i eventualni pristanak da Kosovo ima stolicu u Ujedinjenim nacijama i ključnim međunarodnim organizacijama. Ne miješam se u politiku u Srbiji, ne glasam, nikom ne pružam podršku, ali ne želim da na bilo koji način otežavam ionako težak položaj Srba na Kosovu.

 

Prvo trebaju stranci da natjeraju Albance da se formira Zajednica srpskih opština, koja je dogovorena prije 10 godina ali Albanci nikad nisu ispunili svoje obaveze, da se obezbijedi bezbednost za Srbe i sve stanovnike Kosova i Metohije, uspostave standardi, kazne i procesuiraju svi zločini nad Srbima, pa tek onda vode pregovori o statusnim pitanjima.

 

Uopšte sinoć nisam spominjao izbore u Republici Srpskoj, niti sam izjavio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić imao nekorektan odnos tokom izbora, kao što spinuje lažima, po tradiciji i običaju, režimski Faktor i drugi režimski mediji koji me posmatraju i prate 24 sata ne bi li me negdje uhvatili u neku klopku, ali su nemoćni. Nisam želio komentarisati zašto drugi političari u Srpskoj pružaju podršku Vučiću, to je pitanje za njih, te sam naglasio da je ovo nacionalno pitanje koje ne treba koristiti za razmirice već pomoći, koliko se može, našem narodu na Kosovu.

Čim prođe nova serija suđenja sa Nešićem i čelnicima režima, pokušaću da početkom februara odem do Metohije i Kosova, preko Peći i sela Bardanići u kome su do aprila 1941. i pogroma živjeli i moji Vukanovići, kao i mnogi Hercegovci kolonisti koji su se naselili za vrijeme kralja Aleksandra, obići naš narod u enklavama, razgovorati sa ljudima, i ako ništa drugo, bar na ovaj način posjetom i razgovorom podržati naše sunarodnike da izdrže velike pritiske i iskušenja.

 

Nebojša Vukanović