palpal

Korupcija u obrazovanju, zloupotrebe i fiktivno raskidanje Ugovora o radu?!

Nešto čudno se događa u Bileći a istraživanje otkriva zašto nastavnici u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Bileći raskidaju ugovore o zaposlenju?! U bilećkim školama se dešavaju jako neobične i čudne stvari, kako u samom nastavnom procesu tako i u procesu zaposlenja nastavnika. Nažalost, svjedoci smo da nezakonite radnje i propratne abnormalnosti karakterišu i druge škole u Republici Srpskoj, ali većina oštećenih intelektualaca ćuti.

Međutim, Bilećani ne žele da ćute.
Protiv nakaradnog sistema se teško boriti, ali smatraju da je njihovo znanje i obrazovanje koje su stekli na priznatim fakultetima najjače oružje protiv kriminala i poltronstva, koji haraju u institucijama, gdje nam se djeca vaspitavaju i obrazuju.
Iz Bileće smo dobili veoma čudan podatak. Naime, nastavnici koji imaju Ugovor na određeno vrijeme, sami raskidaju taj Ugovor, potom se prijavljuju na BIRO, pa se sa istog prijavljuju na konkurs koji je raspisan na neodređeno vrijeme.

    Na testu i intervjuu dobijaju onoliko bodova koliko im je potrebno kako bi bili „bolji“ od protivkandidata.

Članovi komisije za prijem su naravno ljudi koji imaju „obavezu“ prema korumpiranoj direktorici škole Ljudmili Milošević, istaknutoj aktivisti SNSD-a, i svoje potpise će bez imalo griže savjesti staviti na papir, koji nekome rješava najveći životni problem, a nekome prolongira agoniju do sljedećeg i sljedećeg i opet sljedećeg konkursa.


Tragedija našeg cjelokupnog društva je što ovi prvi nažalost nemaju kvalitete ovih drugih, slabiji su u prosjeku ocjenu, u bodovima sa BIROA ali zato „briljiraju“ na testu i intervjuu.
Direktorica škole uspješno realizuje čitav proces. Ne dovodi u pitanje zbog čega radnici raskidaju ugovore, a za manje od deset dana se predomisle i pripremaju papire za ponovni konkurs, gdje „briljiraju“ i dobijaju trajan posoa.

Da li ovaj proces treba biti „pozitivan“ primjer i put kojim ostali radnici, sa ugovorom na određeno vrijeme treba da idu i tako preraste u tradiciju?