palpal

Komitet i Partija nekad i sad

Godine prolaze, ali u Trebinju nema korjenitih promjena vlasti, sistema i kadrova na kojima sve počiva. Jednopartijski sistem formalno je nestao 90- te godine, ali mnogi kadrovi Partije i Komiteta, ili njihovi nasljednici, i danas obavljaju važne funkcije ili iz sjenke vuku konce.

Crno-bijele fotografije i trebinjske štafete mladosti podsjećaju nas na mlade dane nekoh prekaljenih funkcionera, Duka Kolaka, Brana Dursuna, Nade Đurić, bivšeg predsjednika BORS-a Aca Mićanović, Đorđija Vučinića, Sloba Mrdića, koji je, ruku na srce, jedini do kraja ostao vjeran Partiji i nije se uklapao i mijenjao stranke, okrećući se kao suncokreti za onom koja je na vlasti.

Luka je bio mladi pionir i skojevac, ali je bio isuviše mlad da bi do 90-te obavljao neku funkciju u Komitetu i KPJ. Ipak petokraka koju je uglačao pored hacijende na Zagori, kao uspomena na prvi Okružni Komitet Partije i sjedište Štaba Partizanskog odreda za Hercegovinu iz 1942. godine, govore više od hiljadu riječi. Odmah pored nje je nedavno je  postavljena i ploča svetosavcu bratu Radu Petroviću, što je pokazatelj da su na Zagori izvučene sve škole Komiterne i Kumroveca, i da će se Petrovići uvijek znati uklopiti u svaki sistem, od Trebinja, SDS-a SNSD-a do Beograda, SPS-a i SNS-a. Kožni kaputi su skinuti, ali su metode pokoravanja naroda uznpredovale, pa je strah u Trebinju od Krcuna Petrovića nažalost danas jači nego 1948.  Sve je isto samo njega i Golog otoka nema.

 

Nebojša Vukanović