palpal

Kome Džakula namješta terminal na Rači?

Da je BiH samo provizorijum koji kontroliše nekoliko moćnika i prćija nekolicine korumpiranih političara govore sumnjivi poslovi i namještanja sa iznajmljivanjem terminala na graničnom prelazu Rača!?  Punih 14 godina terminal na Graničnom prelazu Rača između Srbije i BiH zadovoljavao je sve potrebe za normalan rad carinika, špeditera i Uprave za indirektno oporezivanje BiH, sve dok se direktor Džakula i ostale poštene i mudre glave nisu dosjetile da umjesto sopstvenog prostora UIO BiH iznajmi objekat od privatnika!?

Direktor Miro Džakula potpisao je 18-og jula Javni oglas za dostavljanje ponuda za novi carinski terminal, a već 5-og avgusta ove godine u 12.15 biće otvorene „ponude“ i odabran ponuđač koji će Upravi za indirektno oporezivanje iznajmiti prostor! Prema mojim saznanjima prostor se namješta jednom od semberskih tajkuna bliskih SNSD-u, a najvjerovatnije da će „najbolju“ ponudu dati kompanija Perić D.O.O. iz Bijeljine. U pozivu je navedeno da terminal mora biti na magistralnom putu M 18 Bijeljina -Rača, da je asfaltiran, ima vagu i video-nadzor 24 sata..

Već duže vremena se vrši snažan pritisak da se postojeći terminal na Rači proglasi neuslovnim, iako radi normalno i zadovoljava sve potrebe, kako bi se prebacio novac privatniku za iznajmljivanje objekta. Od svega će imati interesa pojedinci i političari koji su smislili novu genijalnu ideju pljačke naroda, iz sjene vuku konce i stoje iza cijelog projekta. To su prije svega pobratimi iz Blajburške koalicije SNSD -HDZ, koji godinama u saradnji sa SDA drže UIO u svojim rukama uprkos velikim aferama i zloupotrebama, od Kemala Čauševića i Zdravka Cvjetinovića do Pandora iz sadašnjeg vremena. Osim bacanja budžetskog novca, štetna posledica je i činjenica da bi u pitanje mogao doći veliki broj radnih mjesta u špedicijama koje godinama rade na Rači, a mnogi radnici strahuju bi mogli ostati bez posla!?

Bilo bi dobro da čestiti i vječiti dinarektor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula odgovori na pitanje zbog čega pored postojećeg UIO iznajmljuje privatni terminal, kolika je cijena zakupa, čijim se interesima rukovodio kada je raspisao javni poziv i koliko će UIO BiH imati direktne štete od ovakvih suludih poteza, a ko će sve i koliko novca staviti u privatne džepove?

 

Nebojša Vukanović