palpal

Коме Џакула намјешта терминал на Рачи?

Да је БиХ само провизоријум који контролише неколико моћника и прћија неколицине корумпираних политичара говоре сумњиви послови и намјештања са изнајмљивањем терминала на граничном прелазу Рача!?  Пуних 14 година терминал на Граничном прелазу Рача између Србије и БиХ задовољавао је све потребе за нормалан рад цариника, шпедитера и Управе за индиректно опорезивање БиХ, све док се директор Џакула и остале поштене и мудре главе нису досјетиле да умјесто сопственог простора УИО БиХ изнајми објекат од приватника!?

Директор Миро Џакула потписао је 18-ог јула Јавни оглас за достављање понуда за нови царински терминал, а већ 5-ог августа ове године у 12.15 биће отворене „понуде“ и одабран понуђач који ће Управи за индиректно опорезивање изнајмити простор! Према мојим сазнањима простор се намјешта једном од семберских тајкуна блиских СНСД-у, а највјероватније да ће „најбољу“ понуду дати компанија Перић Д.О.О. из Бијељине. У позиву је наведено да терминал мора бити на магистралном путу М 18 Бијељина -Рача, да је асфалтиран, има вагу и видео-надзор 24 сата..

Већ дуже времена се врши снажан притисак да се постојећи терминал на Рачи прогласи неусловним, иако ради нормално и задовољава све потребе, како би се пребацио новац приватнику за изнајмљивање објекта. Од свега ће имати интереса појединци и политичари који су смислили нову генијалну идеју пљачке народа, из сјене вуку конце и стоје иза цијелог пројекта. То су прије свега побратими из Блајбуршке коалиције СНСД -ХДЗ, који годинама у сарадњи са СДА држе УИО у својим рукама упркос великим аферама и злоупотребама, од Кемала Чаушевића и Здравка Цвјетиновића до Пандора из садашњег времена. Осим бацања буџетског новца, штетна последица је и чињеница да би у питање могао доћи велики број радних мјеста у шпедицијама које годинама раде на Рачи, а многи радници страхују би могли остати без посла!?

Било би добро да честити и вјечити динаректор Управе за индиректно опорезивање БиХ Миро Џакула одговори на питање због чега поред постојећег УИО изнајмљује приватни терминал, колика је цијена закупа, чијим се интересима руководио када је расписао јавни позив и колико ће УИО БиХ имати директне штете од оваквих сулудих потеза, а ко ће све и колико новца ставити у приватне џепове?

 

Небојша Вукановић