palpal

Kome daje novac IRB?

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske od svog osnivanja je bankomat vlasti, iz koga privilegovani i dvorske kompanije uzimaju koliko im treba! Preko milijarde maraka potrošeno je od prodaje Telekoma Srpske na propale investicije a da nije povećana privreda i proizvodnja, a većina projekata IRB-a, dodijeljenih po političkoj liniji, od Planinskog dobra Nevesinje, Slateksa do Nove Borje i Bobar banke, je propala i progutala stotine miliona maraka.

Umjesto da se zaustavi pljačka i propast IRB-a, pokušaju povratiti sredstva iz propalih projekata i pomoći privreda i zdrava preduzeća, nastavlja se netransparentno izvlačenje novaca. Tako je Investiciono-razvojna banka Republike Srpske prije nekoliko dana izdvojila 720 000 maraka za advokatske usluge izvjesnom Tomislavu Štiviću, „odvjetniku“ iz Županje. Novac je izdvojen vrlo zatvorenim, netransparentnim i brzim modelom objave poziva „eks ante“, koji pogoduje privilegovanim preduzećima i klijentima sa kojima je ranije dogovoreno posao.

Direktor IRB-a RS i poslanik Narodne skupštine Republike Srpske Dražen Vrhovac treba da odgovori javnosti na pitanje zašto je izabrao hrvatskog odvjetnika Štivića iz bratske Županje pored više stotina domaćih advokata, iz Republike Srpske i BiH?

Da li odvjetnik iz Županje ima dozvolu da radi i zastupa IRB pred domaćim sudovima, i da li je možda riječ o nekom angažmanu i sporu koji se vodi pred međunarodnim sporovima?

Kakve su to advokatske usluge i famozni sporovi koje koštaju čak 60 000 maraka mjesečno, ili 720 000 maraka godišnje, koliko traje Ugovor? Da li je direktor Vrhovac sam odabrao odvjetnika ili je dobio nalog od nekog da sklopi ovaj Ugovor?

 

I dok čekamo odgovore od direktora Vrhovca, svima je jasno da je ovaj Ugovor štetan i nezakonit, i da će ceh platiti građani Srpske. Postavlja se pitanje da li su moćnici svjesni koliko novaca bacaju u vjetar, zadužujući buduće generacije, dok je narod gladan i mnogi su primorani da kupuju hljeb na veresiju?

 

Nebojša Vukanović