palpal

Komandovao saobacajnom policijom bez vozacke dozvole

Zeljko Radovanovic.jpg

Trebinjski policajac sa lažnom vozačkom upravljao Saobraćajnom policijom

Bivši komandir Saobraćajne policije CJB Željko Radovanović punih 20 godina upravljao je vozilima i regulisao saobraćaj u Hercegovini sa lažnom vozačkom dozvolom.Tek ovog ljeta iz trećeg puta Radovanović je u poznim godinama položio vozački ispit, a iako je počinio više teških krivičnih djela on i dalje kao inspektor radi u MUP-u Republike Srpske.
Kakva je kadrovska politika u Republici Srpskoj, i koliko su njene institucije spremne da se bore sa kriminalom i korupcijom najbolje pokazuje primjer bivšeg komandira Saobraćajne policije Centra javne bezbjednosti Trebinje Željka Radovanovića. Sa lažnom vozačkom dozvolom on je 20 godina upravljao motornim vozilim i pune četiri godine bio prvi saobraćajac Hercegovine. Nakon prijave njemu podređenih policajaca, koje je godinama šikanirao, utvrđeno je da je Radovanović krivotvorenjem dokumenata 2004. godine došao u posjed CIPS-ove vozačke dozvole. Tražeći zamjenu stare vozačke dozvole, službenicima Policijske stanice Bileća prijavio je navodno gubljenje „crnogorske“ vozačke i umjesto predviđenog originalnog dokumenta priložio Potvrdu Osnovnog suda o navodno položenom vozačkom ispitu i izgubljenoj dozvoli. Radovanović je tvrdio da je prije rata u staroj SFRJ 1991. godine, u AMD „Zeleni signal“ iz Nikšića, položio vozački ispit. Naknadnom provjerom utvrđeno je da je „Zeleni signal“ osnovan tek 1992. godine, te da Radovanović nikada nije imao prijavljeno mjesto boravka u Nikšiću što je bio preduslov za polaganje vozačkog ispita. Zanimljivo je da je u Bilećkom CIPS-u, koji je bez potrebne provjere i na osnovu falsifikovanih dokumenata izdao vozačku dozvolu, zaposlena Radovanovićeva supruga.
Željko Radovanović ovog ljeta je nevoljno u rodnoj Bileći počeo sa obukom i tek iz trećeg puta položio vozački ispit jer je po jednom pao na testovima i gradskoj vožnji. Falsifikovanje dokumenata nije jedino teško krivično djelo koje je Radovanović počinio. 2008. godine Radovanović je bio suspendovan i istjeran iz MUP-a nakon što su novinari otkrili aferu o reketiranju u kojoj je ovaj visoki policijski funkcioner bio prvooptuženi. Nakon što je službeno vozilo „golf pet“ uništeno u sudaru, komandir Saobraćajne policije počeo je da reketira trebinjske privrednike i u „humanitarnoj akciji pomoći MUP-u“ otima novce od privatnika kako bi se obezbjedila sredstva za popravku vozila. Osim preduzeća, prevoznika i privatnih preduzetnika novci su uzimani i od kriminalaca i bezbjednosno-interesantnih osoba, a spisak tzv „donatora“ bio je okačen na oglasnoj tabli u policiji!?
Nakon što je zloupotrebom položaja prikupio novac, Radovanović je u Nikšiću kupio „golf pet“ ukraden u Sloveniji, ilegalno prešao granicu na Klobuku i potom rastavio ukradeno vozilo u limarskoj radnji na Aleksinoj Međi kako bi sa tim djelovima popravio policijsku „peticu“. Prevara je otkrivena, protiv Radovanovića je podignuta prijava za zloupotrebu položaja i više krivičnih djela, a Prvostepeni i Drugostepeni disciplinski sud MUP-a ga je osudio i izbacio sa posla. Ipak milosrdni tužioci iz trebinjskog Okružnog tužilaštva nikada nisu pokrenuli istragu jer navodno nije bilo dovoljno dokaza, a Radovanović je naknadno dobio upravni spor vođen u trebinjskom Okružnom sudu jer je prijava protiv njega podnesena poslije isteka zakonskog roka od 12 mjeseci. Načelnik CJB Trebinje Dragan Nosović nije nam odgovorio ko je prijavu protiv Radovanovića namjerno držao 14 mjeseci u fiokama čekajući da ona zastari, a pravdajući se Nosović tvrdi da je MUP preduzeo sve potrebne radnje.
Radovanović je između ostalog optužen i da je zloupotrijebio novac koji su policajci prikupili za kupovinu poklona kolegama koji su otišli u penziju, te da je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist jer nije prijavio da je večere u restroranu platio HET preko izvršnog direktora za pravna i finansijska pitanja Ljube Vukovića.
Uprkos teškim zloupotrebama položaja, velikom broju dokaza, optužbi i presuda Radovanović i danas radi u policiji kao inspektor za borbu protiv kriminala u Policijskoj stanici Bileća. Ministar Stanislav Čađo trebao bi javnosti da odgovori ko je namjerno činio propuste i kako je moguće da uprkos svemu Radovanović i danas radi i obavlja visoke funkcije u MUP-u. Da li su Radovanoviću brojni grijehovi oprošteni jer je njegov blizak srodnik prijatelj sa predsjednikom Republike? Da li je uopšte moguće da se policija sa ovakvim osobama radi svoj posao i uspješno se bori protiv mafije, kriminala, nepotizma i korupcije. Koliko u policiji još ima sličnih slučajeva koji još nisu otkiveni?
Jasno je da Radovanović nije izolovan slučaj, i da je negativna selekcija, loša kadrovska politika, nepotizam, korupcija i kriminal široko rasprostranjem u policiji, kao i u ostalim institucijama, a to jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg se danas cijelo društvo nalazi u teškoj situaciji.

Nebojša Vukanović