palpal

Koja je kazna? Fabrika Mraz radila na praznik u Nevesinju, u Foči se predomislili!

Iako je Aranđelovdan i Dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bio praznik i neradni dan u Republici Srpskoj, radnice tekstilne firme Mraz iz Nevesinja provele su ga za mašinama. Iako sam upozorio upravu i vlasnika firme Mladena Kovačevića, oni su se oglušili od upozorenje i natjerali radnice da rade praznikom, kršeći tako Zakon o radu i praznicima. U Foči su se ipak predomislili, pa su radnice Mraza u gradiću na Drini u nedelju veče, nakon što sam objavio tekst o radu na praznik u Nevesinju, dobile obavještavenje da ipak neće raditi na Aranđelovdan, kako je ranije bilo planirano.

 

Juče je bila inspekcija u preduzeću Mraz, i očekujem odgovor na pitanje koja je kazna poslodavcu za kulučenje radnica u Nevesinju i kršenje zakona. Gazda firme Mladen Kovačević nije  odgovorio na pitanje koje sam mu postavio zbog čega njegovi radnici rade na praznik i krši zakon, ali je pozvao meni neke bliske ljude i pojašnjavao kako imaju kratke rokove isporuke robe u Njemačku, koja je prethodno vraćena, i da se zbog toga radi na praznik.

Pokušavam da razumijem poslodavce, koji posluju u teškim okolnostima, ali ne mogu nijemo posmatrati i dozvoliti da se kuluče i iskorišćavaju radnice, krše zakoni na njihovu štetu, jer su uslovi rada i plate ionako veoma loši i niske, kod većine poslodavaca, čast izuzecima. Vlasnika Mraza sam nekada kritikovao i a nekada hvalio, zavisno od odnosa prema radnicima, ali ovakve stvari i kršenje zakona su nedopustivi.

Ako neće država, inspekcija i zarobljene institucije, onda mi, narodni poslanici i javnost, moramo dići glas i pokušati zaštiti ponižene i obespravljene vršeći pritisak na korumpirane službenike i zarobljene institucije.

 

Nebojša Vukanović