palpal

Ko je zadovoljan bezbjednosnom situacijom u Hercegovini

17416_vest_trebinje-nocu-.jpg

Ko je sve zadovoljan bezbjednosnom situacijom u Hercegovini? 

    Na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare čelnici CJB Trebinje na osnovu statističkih pokazatelja bezbjednosnu situaciju označili su zadovoljavajućom. Piše: Nebojša Vukanović Policija zaplijenila 7 kg narkotika i napisala gotovo 14 000 prekršajnih naloga, ali niko nije znao da odgovori na pitanje zašto policija ne provjeri brojne optužbe za zloupotrebe odgovornih lica u firmama i preduzećima.

    Bezbjednosna situacija na području Centra javne bezbjednosti Trebinje u 2011. godini je zadovoljavajuća, i prema statističkim pokazateljima bolja nego u prethodnoj 2010., a u policiji tvrde da je stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu na visokom nivou. Kao da se radi o Zavodu za statistiku, čelnici Centra javne bezbjednosti na redovnoj godišnjoj konferenciji za novinare zasuli su mnoštvom brojki i podataka, i tvrde da je bezbjednosna situacija daleko bolja od one koja se iznosi u medijima. Učestale pljačke, razbojništva i ostale vidove kriminala inspektori vide samo u medijskim izvještajima. „Policija je nadležnim tužilaštvima podnijela 445 izvještaja protiv 535 izvršilaca krivičnih djela, od čega su 154 povratnika u vršenju krivičnog djela. Stepen rasvijetljenosti krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu je 69% i veći je nego u prethodnom periodu. Prema svim statističkim pokazateljima bezbjednosna situacija je zadovoljavajuća i bolja nego u prethodnom periodu. Oružane pljačke prodavnica i zatvorena vrata prodajnih objekata koja se otvaraju samo poznatim mušterijama ja vidim samo na televiziji i u novinskim izvještajima. Smatram da je bezbjednosna situacija popravljena poslednjih godina, i da je bolja nego što se to može zaključiti na osnovu izvještaja u medijima“ istakao je zamjenik načelnika CJB Trebinje Dragan Nosović.

    Nosović nije mogao konkretno da odgovori na pitanje zašto je direktor Policije Uroš Pena na prijedlog načelnika CJB Gorana Zubca izvršio smjene komplentnog rukovodnog kadra u svim sektorima policije. Policija je u 2011. godini zaplijenila 7 kilograma droge i za organizovani kriminal podnijela izvještaje protiv 31 osobe. Mačelnik Sektora Kriminalističke policije Zoran Miljanović nije mogao da kaže zbog čega policija ne provjeri učestale optužbe za privredni kriminal i zloupotrebe u privatizovanim i javnim preduzećima koje se iznose u javnosti, i zašto se ne provjeri poslovna dokumentacija Agrokopa, Neimarstva, Metalca i drugih nekada uglednih kolektiva. „Mi smo ove godine podnijeli 11 izvještaja protiv 14 osoba za privredni kriminal što je povećanje za 83% u odnosu na prethodni period. Od toga šest izvještaja je za nedozvoljenu trgovinu, tri za zloupotrebe položaja i po jedna prijava za pronevjeru i nesavjestan rad u službi. Ja ne mogu da govorim o pojedinačnim slučajevima i firmama, a u nekima su istrage u toku i o rezultatima će javnost biti pravovremeno informisana“

    Kada već ne smije da istražuje krupan kriminal policija je počela masovno da kažnjava građane pa je u protekloj godini napisano 13 850 saobraćajnih naloga za počinjene prekršaje vrijedne 779 000 maraka, od čega je naplaćeno 479 000 maraka ili 60%. Privremeo je oduzeto 1 034 vozačke dozvole, a zbog isteka registracije i tehničke neispravnosti iz saobraćaja je isključeno 458 vozila.

   Zubac ne dolazi Načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje i kandidat za novog direktora SIPA Goran Zubac već duže vrijeme ne dolazi na konferenciju za novinare, a njegovi pomoćnici i saradnici nisu mogli da odgovore na pitanje zašto je nedavno došlo do smjene cijelog rukovodstva Centra iz svih sektora policije.