palpal

Ko će na megdan Javoru i SNSD-u u Prijedoru?

Vanredni lokalni izbori za gradonačelnika Prijedora su veoma važni, i za vlast i za opoziciju, jer će biti odlučujuće odmjeravanje snaga pred ključne Opšte parlamentarne i predsjedničke izbore 2022. godine. Zato je veoma važno da opozicija pronađe odličnog kandidata, obrazovanog i uglednog Prijedorčanima koji nije dio sistema niti je blizak vlastima, koji bi dobio povjerenje sugrađana i ubjedljivo pobijedio.

Prema mojim saznanjima SNSD će kandidovati Slobodana Javora, direktora Doma zdravlja u Prijedoru, za gradonačelnika Prijedora. Da je njega Dodik odabrao i da ga pripremaju moglo se zaključiti i tokom posjete patrijarha Porfirija Republici Srpskoj i Prijedoru, gdje se Javor nije odvajao od Dodika.

On je vrlo zanimljiv kandidat, ali rano je sada o njemu pisati, to ću početi kad ga i formalno predlože. Činjenica da na slogove čita pripremljeni tekst u spotu SNSD-a, kao đačić – prvačić, i da su ga morali „prekrivati“ kadrovima kako se ne bi vidjelo kako dobro čita, tako da mislim da je on baš dobar, da ne kažem odličan kandidat!

Pitanje je ko će na megdan Javoru? Nemam ambiciju da o tome odlučujem, jer nemam kapacitet, nedovoljno poznajem ljude i prilike u Prijedoru, i to će morati da dogovore i usaglase Mirko Šarović, Branislav Borenović i Nenad Nešić. Poznato je da je Prijedor za DNS najjače uporište jer su tamo decenijama imali lokalnu vlast i gradonačelnika. Šta god da odluče, potrudiću se da dosta vremena u kampanji provedem u Prijedoru, iznajmim stan, maksimalno koliko mogu budem u kampanji, razgovaram sa Prijedorčanima i dam doprinos pobjedi opozicije.

Moj krajnje dobronamjeran prijedlog, koji će u moje ime iznijeti profesor Aničić na današnjem sastanku opozicije u Banjaluci, da kandidat bude nestranačka ličnost i intelektualac, koji bi simbolizovao jedinstvo svih građana i opozicije.

Tačno da je DNS najjači u Prijedoru, da je dio PDP-a blizak aktuelnoj vlasti i SNSD-u, a da je SDS podijeljen na više sukobljenih frakcija, posebno nakon odlaska Bojića, ali DNS je bio dugo vremena vlast, mnogi u Prijedoru nisu zadovoljni kako je upravljano gradom, i zato je najbolji i najsigurniji način nekog ko nema hipoteka u prošlosti i ko bi bio garant sigurne pobjede, koja bi označila kraj režima Milorada Dodika.

Vremena nema mnogo, i nadam se da će se naći najbolje rješenje, i da će gubitkom Prijedora biti nanesen konačan udarac režimu Milorada Dodika, koji će tačno za godinu dana otići na smetljište istorije.

 

Nebojša Vukanović