palpal

Кнезова невјероватна плата од 1,6 марака!

Истина боли и погађа тајкуне у срце, јер руши њихов лажни углед, имиџ и паралелни свијет који покушавају да створе у јавности огромним новцима, које су стекли искориштавајући своје биједно плаћене раднике и некажњено кршећи законе. То потврђује и нервозна реакција и лажна пријетња херцеговачког кнеза Родољуба Драшковића да ће тобоже напустити Херцеговину јер га уцјењујем и рекетирам, јер сам јавности и у Народној скупштини Српске открио како срамно кулучи своје раднике. То потврђује и плата радника Свислајн Индустрије алата Требиње Мирослава Ратковића који је за мјесец дана напорног рада у производњи зарадио  марака, а у лични доходак поред основне плате урачунати су и топли оброк, регрес, минули рад.. За 177 сати рада има 358 марака бруто и 234 марке нето плате, а  маћеха држава је дозволила да се разним блокадама одузме 356 марака, па је Ратковићу након мјесец дана рада на рачун уплаћено 1 (једна) марка и 60 (шездесет) фенинга, са којом треба да преживи трошећи 5 фенинга дневно!!! Дакле сатница код кнеза износи невјероватних 1,322 марака! Кнежевиски!

Његов колега Борислав  са 17 година радног стажа у Индустрији алата добио је 344 марке бруто и 230 марака нето плате за мјесец дана рада у производњи! Овакво срамно и робовско искориштавање радника више се не може видјети ни у Подсахарској Африци, и нормално да ћу прозивати и нападати Драшковића и све остале тајкуне док не почну поштовати Закон и своје раднике, на чијој су муци и робовском раду зарадили милијарде.

Ускоро стиже један прави одговор Драшковићу на његове оптужбе да га рекетирам и уцјењујем. Умјесто што слуша свог и Лукиног портпарола АББ-у и износи бесмисленог оптужбе било би му паметније да испуни обећање и повећа плату за 20% како је најавио, умјесто што је смањио плате појединим радницима за 20 па чак и 50%, и каже јавности колико га је радника напустило у последњих годину дана. Зашто није отворио погон у Невесињу и зашто је 60 људи у Невесињу оставио без посла?

Обарањем Лукиног рекета, тзв „Пореза на солидарност града Требиња“ на Уставном суду Републике Српске оставио сам му годишње најмање 150 000 марака, те још 1,4 милиона марака када сам спријечио лани град Требиње да му поврћа грађевинску ренту у Граду сунца, када је био зауставио радове и такође најавио повлачење. Поред тога на мени и др Борјану је добио обећање од Луке да ће му дати додатних 20 милиона марака за некакав Клинички центар у Граду сунца, и у најмању руку је требао рећи хвала, умјесто што причама о рекетирању покушава да дискредитује моју борбу за права радника!

На крају порука Драпковићу и свим осталим тајкунима и послодавцима који крше законе и користе тешко стање и велику незапосленост у друштву – све ћу вас довести у ред и постројити, натјерати да стриктно поштујете законе и своје раднике,  нећу стати са притиском све док и последњи не буде схватио да се не може богатити на туђој муци, робовском раду и искориштавању!

 

Небојша Вукановић