palpal

Kapitulacija Džakule i pobjeda na Rači

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula potpisao je kapitulaciju i istakao bijelu zastavu odustajući od izmještanja terminala na Rači. Džakula je ustuknuo i povukao se pred snagom argumenata, jer je njegov kriminalni posao na vrijeme demaskiran i tako preduprijeđen.

Veliku ulogu u odbrani terminala na Rači odigrali su špediteri i prevoznici, koji su organizovali proteste i otvoreno se suprotstavili nezakonitim štetnim poslovima, te  slobodne televizije i mediji koji su izveštavali o ovom problemu. Na kraju moram lično da se zahvalim saradnicima iz Uprave za indirektno oporezivanje, časnim i savjesnim radnicima koji su mi dostavili dokumenta i informacije kojima je demaskiran i nokautiran Džakula, i tako spriječena velika prevara i štetan posao.

 

Odbrana terminala na Rači je školski primjer kako radnici treba da se bore za svoja prava i firme u kojima rade, jer da nije bilo protesta i pritiska javnosti terminal bi bio izmješten a mnogi radnici ostali bi bez posla. Nakon Batagona, odbrana terminala na Rači je još jedna velika pobjeda i uspješna akcija, primjer koji pokazuje kako se polako mogu zavesti pravda i red u državi ako se ima dovoljno volje, snage i  istrajnosti. Ako se vrši snažan pritisak, stvari sređuju i mijenjaju iz opozicije, onda se može samo zamisliti šta bi se sve uradilo za kratko vrijeme ako bi se ovladalo polugama vlasti i pozitivnom selekcijom dovedeni odgovorni ljudi na ključna mjesta.

 

Nebojša Vukanović