palpal

Kako Radovan Kovačević zna patrijarhove poruke?

Da režimu ništa nije sveto, da ne preza ni od čega i da pokušavaju na svaki način da ispolitizuje posjetu patrijarha Porfirija Doboju i Republici Srpskoj govore najave i analize posjete u režimskim medijima. Tako je danas u podnevnom Dnevniku RTRS-a gostovao portparol SNSD-a i Dodikov savjetnik Radovan Kovačević, koji je ustvrdio kako nisam u pravu kad govorim da patrijarh ne treba da se bavi politikom, jer tobože posjeta Doboju i sastanak sa liderima stranaka nema političku pozadinu, te rekao da patrijarh donosi poruke jedinstva i snažno podržava „jedinstvo“ srpskih stranaka!?

Postavlja se pitanje otkud portparol SNSD-a zna kakve poruke iz Beograda i Patrijaršije donosi patrijarh Porfirije ako sve unaprijed nije usaglašeno i dogovoreno između patrijarha, Dodika i Vučića? Kako posjeta nema politički karakter a danima se priča o sastanku Dodika, Željke, Čubrilovića i lidera stranaka sa patrijarhom u Doboju, a Kovačević i Dodik uporno tvrde da je važno „srpsko jedinstvo“ jer je nakon dolaska Šmita u pitanje navodno doveden opstanak Republike Srpske? Ako se Dodik uplašio Šmita to ne mora da znači da je ugrožena Srpska i njen narod, osim ako se u njihovim ludim glavama to nije poistovjetilo!

 

Jasno je da Dodik i režim nastoje da maksimalno ispolitizuju posjetu i dolazak patrijarha, da ga iskoriste za pridobijanje jeftinih političkih poena, o čemu govore i fotografije na kojima Dodik, Željka, Jerinić i Stevandić u stopu prate patrijarha Porfirija tokom posjete Doboju, te mobilizaciji članova SNSD-a koji su statisti u režiranoj predstavi.

Treba biti mudar i oprezan, i biće jako zanimljivo vidjeti šta se iza kulisa dešavalo na sastanku koji upravo počinje i kakav je stvarni cilj posjete patrijarha srpskog Porfirija Doboju i Republici Srpskoj.

Ni po koju cijenu ne treba upadati u zamku i imati bilo kakvo zbližavanje i saradnju sa SNSD-om, jer upravo od skidanja ove stranke sa vlasti i oslobađanja naroda i institucija zavisi opstanak i budućnost Republike Srpske.

 

Nebojša Vukanović