palpal

Kako Prointer dobije više od svih boraca, studenata, penzionera…

Uzurpator pokušava kopirati predsjednika Srbije ,Aleksandra Vučića glumiti džeka, dobrotvora i kavaljera od narodnih para, te je jučer izjavio kako će pred izbore u septembru izdvojiti iz budžeta po 100 KM pomoći demobilisani borcima,penzionerima, studentima…

Za te namjere bit će u rebalansa budžeta planirano 50 000000 KM, a da narodu daje samo mrvice pokazuje činjenica da je dvorska kompanija prointer u kojoj je njegov sin ,savjetnik i konsultant ,za godinu dana prihodovala čak 58 000 000KM, uglavno preko tendera vlade, javnih preduzeća i ustanova.

Sasvim je jasno da jedna usta i jedna firma ,dobiju i progutaju više nego cijeli jedan narod,borci,penzioneri, nezaposleni ,studenti… Otkud uzurpatori pravo da kao član predsjedništva BiH raspoređuje sredstva u Republici Srpskoj,radi li se o prenosu nadležnosti i ponižavanju institucija Republike Srpske, da li misli da je narod toliko naivan, da će za 100KM narodnog novca kupiti obespravljeni i poniženi narod ,kojeg je doveo do prosjačkog štapa?

Ovaj put mu neće proći,jer je bahatost, drskost režima prešao sve granice. Čitajte u nastavku teksta portala kapital o prihodima, izvlačenju para i profitu čuvene dvorske kompanije printer, ili kako su jedna usta važnija od cijeloj naroda.

Prihod “Prointera” rekordnih 58 miliona KM!

14. 05. 2022. / 8:40

  BANJALUKA – Najveće IT kompanije u Srpskoj, od kojih su neke uglavnom oslonjene na ekskluzivne ugovore i tendere sa Vladom Republike Srpske i državnim institucijama, u 2021. godini su ostvarile rekordne prihode, a ubjedljivo prvi na listi je famozni „Prointer“ na čiji račun je leglo blizu 60 miliona KM, pokazuje analiza portala CAPITAL. 

Kompanija “Prointer” je prošle godine prihodovala nevjerovatnih 58 miliona maraka ili 2,5 miliona više nego 2020. godine.

Iznenađujuće, prikazali su neuobičajeno nisku dobit od tek 4,8 miliona KM ili dva miliona manje nego 2020. godine. Novac se očito odlio na druge firme, ali dio i na plate, jer je broj zaposlenih povećan za 31 na 149.

No, bez obzira na sve, ogromna je razlika između tolikih prihoda, a niskog profita, posebno kada se pogledaju rezultati drugih velikih IT kompanija u Srpskoj.

“Lanaco” Draženka Ninika je sa duplo manjim prihodima napravio za milion maraka veću dobit od “Prointera”.

Naime, oni su imali promet od 23,8 miliona KM, a prijavili su dobit od 5,8 miliona KM.

Dobrim poslovnim rezultatima može se pohvaliti i Vedran Jarić, vlasnik “Planet Softa”, koji je prijavio dobit od 3,2 miliona KM, prihode od 10,6 miliona KM te rast broja zaposlenih sa 35 u 2020. na 53 u prošloj godini.

I drugi igrači na tržištu informacionih tehnologija u RS su poslovali pozitivno, ali sa značajnim padom, za neke lako objašnjivim jer su im vlasnici bili „opravdano odsutni“.

Tako je “MMS code” imao duplo manje prihode i deset puta manju dobit nego 2020. godine.

Oni su sa 22,8 miliona spali na 11,7 miliona KM, dok je dobit sa nepunih 11 miliona skliznula na tek 875.908 KM u prošloj godini, što pokazuje kako im je hapšenje suvlasnika Slavka Bojića zbog sumnjivih poslova u aferi “korona ugovori” uticalo na poslovne rezultate.

Bojić je da podsjetimo potvrdio CAPITAL-u da je prodao svoj udio u firmi te da će poslovanje i život nastaviti u Njemačkoj.

U sličnoj silaznoj putanji je i preduzeće “Dwelt” u vlasništvu Stefana Krnete inače zeta Ranka Škrbića, bivšeg ambasadora i SNSD-ovog ministra, danas dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Iz pet miliona maraka prihoda on je “napravio” tri miliona maraka dobiti, što je duplo lošije nego pretprošle godine kada mu je iz 11,1 miliona KM maraka prometa ostalo 8,9 miliona KM čistog profita.

CAPITAL: Dejan Tovilović