palpal

Kako politika bira rukovodstvo Boračke organizacije RS?

  Vlast želi da kontroliše sve pore društva, a posebno masovne i uticajne organizacije koje okupljaju veliki broj građana. Zato i nije čudo što se Boračka organizacija Republike Srpske već duže vremena, od nedostojnog poslušnika režima  Pantelije Ćurguza do danas, ponaša kao produžena ruka režima koja ne štiti interese boraca već političare na vlasti.

 

Kako politika utiče na kontrolu i izbor čelnih ljudi BORS-a, pokazuju i događanja tokom redovnih izbora novog rukovodstva Boračke organizacije Trebinja. Prethodno rukovodstvo BORS-a u Trebinju, na čelu sa Perom Mišeljićem, Vladom Berakom, Vasom Kolakom i Daliborom Dakovićem, bili obične marionete i stranački aktivisti SNSD-a, koji su izvodili predstave i slušali šta im kaže mentor Luka Petrović. Zbog toga su ostali nijemi na  mobing, otkaze i kršenja osnovnih ljudskih prava boraca i djece poginulih boraca VRS.

Borci Trebinjske brigade ogorčeni su ponašanjem čelnika BORS-a u Trebinju, koji nisu bili u stanju ni podnijeti izvještaj o radu u proteklom periodu, i oni su „počišćeni“ na redovnim izborima. Poraz Pera Mišeljića na redovnim izborima u Pridvorcima, od strane Neša Milišića, kao i regularni izbori u Policama, Ložioni i seoskom području, gdje je ubjedljivo poraženo dosadašnje rukovodstvo odano lokalnim vlastima,  upalio je crveni alarm u centrima moći, pa je Luka Petrović održao sastanke i izdao direktivu stranačkim rukovodiocima koje kandidate SNSD-a trebaju izabrati u novo rukovodstvo Boračke organizacije Trebinje.

To potvrđuje i cirkularno poruka iz SNSD-a, kojom se izdaje direktiva za koje kandidate treba glasati u najvećoj Mjesnoj zajednici Gorica. Izbori ipak nisu održani, jer prethodno rukovodstvo po Statutu nije dostavilo Izvještaj o radu, ali su u SNSD-u mobilisali svo članstvo i aktiviste kako bi  se izabrali podobni, i preko njih Boračka organizacija držala pod kontrolom.

Tako je u Mjesnoj zajednici Zasad SNSD organizovano izašao na izbore i izabrao svog aktivistu Radulu Divljana, preglasavši časnog borca i vrijednog domaćina Nikolu Boškovića, a posebna je sramota što je na Tini izabran sitni špijun i aktivista SNSD-a Risto Masleša, koji je nažalost i jedan od potencijalnih kandidata za novog predsjednika gradske Boračke organizacije.

Izbori u Gorici su ključni, i odlučiće da li će borce, kao do sada, da vode stranačke ulizice i poltroni, ili istinski predstavnici boraca koji će da štite i bore se za prava demobilisanih boraca, invalida i porodica poginulih. Prvi pokušaj održavanja izbora je propao, jer prethodno rukovodstvo nije ni došlo na skup niti podnijelo izvještaj o radu, a na sjedmicu je nakon burne rasprave došla i policija, što govori kakva je opšta atmosfera. Izbori će se ponoviti početkom aprila, a borci Trebinjske brigade bi se trebali organizovati i oduprijeti nastojanjima vlasti da ih drži pod kontrolom preko nedostojnog predstavnika i stranačkih poslušnika, i izaberu svoje istinske predstavnike.

 

 

Nebojša Vukanović