palpal

Kako je propao HPK Draksenić – preživio rat ali ne i vlast SNSD-a

Kombinat hemijske prerade kukuruza iz Draksenića prije rata zapošljavao je preko 400 radnika, i u bivšoj Jugoslaviji bio je najveća i najsavremenija fabrika za hemijsku preradu kukuruza, proizvodnju skroba i sirupa.

HPK Draksenić kod Kozarske Dubice radio je čak i u ratu, prerađivao kukuruz sa okolnih oranica, a proizvodnja je nakratko prekinuta pred kraj rata zbog granatiranja Hrvatske vojske, jer se fabrika nalazi na samoj granici.

Poslije rata sklopljen je posao u kooperaciji sa partnerima iz Italije, u tri smjene na sat bi se prerađivalo 45 tona kukuruza, a onda su došli kadrovi i stručnjaci vladajuće Partije i počeo je proces propadanja, pljačke i pustošenja.

Za kratko vrijeme dug fabrike je dostigao 15 miliona maraka, proizvodnja je, nažalost, obustavljena prošle godine, proglašen je stečaj, a 140 radnika ostalo je bez posla. Trenutno se pokušava naći investitor koji bi ponovo pokrenuo proizvodnju, pregovaralo se sa Ilijom Studenom i Koncernom Agram, ali Vlada ne mari za radnike i nije došlo do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Pogledajte svjedočenje bivših radnika kako su crveni skakavci u masovnoj najezdi pustošenja poharali sve pred sobom, pa su tako progutali i ovu fabriku, koja je preživjela rat, stradanja i sankcije, ali ne i vladavinu SNSD-a.