palpal

Kako je Prointer iscijedio Pošte Srpske

Nabavke Prointer Poste Srpske.jpg

Kako je Prointer iscijedio Pošte Srpske

Firma Prointer ITSS D.O.O Banjaluka, iza koje stoji Igor Dodik, sin predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, samo na početku ove godine sklopio je tri nova Ugovora sa Poštama Srpske, dok je prethodne godine sklopljeno 14 sporazuma o javnim nabavkama kojim je na račun Dodikove firme samo iz Pošte prebačeno više od milion maraka.
Prointer je 6.2.2017. dobio posao modernizacije mrežne opreme, instalacija, kablaža, dokumentacije i treninga u Poštama Srpske vrijedan 299 002 maraka, dok je krajem januara dobio još dva posla nabavke licenci i održavanja vrijednih 26 000 maraka.
Na Božić prošle godine Pošte Srpske su sa Prointerom dogovorile nabavku računara vrijednih 273 487 maraka, da bi mjesec dana kasnije, 4.2.2016. sklopile sporazum o nabavci još jednog kontigenta računara vrijednih 201 699 KM. Pored toga Pošte Srpske su preko Prointera nabavile i video nadzor, tehničku podršku, mrežnu opremu koja je plaćena više stotina hiljada maraka.

Na čelu Pošta Srpske dugi niz godina se nalazi Jasminka Krivokuća, rođena sestra ministarke Srebrenke Golić, i obje su visoki funkcioneri SNSD-a. Pošte Srpske već dugi niz godina posluju otežano i sa velikim problemima, Vlada i narodna skupština Republike Srpske su mijenjale zakonska rješenja kako bi Poštama obezbjedile veće prihode, pa se postavlja logično pitanje zbog čega se sklapaju basnoslovni Ugovori sa dvorskim firmama i izdvajaju stotine hiljada maraka sa suvišnu računarsku i mrežnu opremu?

Od kako je Dodikov sin na ime svojih prijatelja otvorio firmu za prodaju računara i računarske opreme, sva javna preduzeća i ustanove u Republici Srpskoj su se pretvorila u velike računarske centre na čijoj bi opremi pozavidio i koncern Bila Gejtsa.
Jedna od srećnih okolnosti propasti više banaka u Republici Srpskoj je to što je ostao višak trezora i velikih sefova u kome tajkuni i vlastodršci mogu da sigurno skladište ogromne sume novca koje su otete od siromašnog naroda.

Nebojša Vukanović