palpal

Како Игор Додик преко Стевановића и Пајића руководи операцијом задужења Српске!?

Министарство финансија Републике Српске и министарка Зора Видовић већ дуже времена у строгој тајности раде на новом задужењу Српске у иностранству преко Лондонске берзе. Према мојим сазнањима и поузданим информацијама из Владе и Министарства финансија Српске, цијелом операцијом из сјене руководи Игор Додик, или „Принц“ како воли и тражи да га ословљавају подређени у Партији и институцијама. Странцима и потенцијалним „инвеститорима“ су већ предати сви подаци, чак и најситнији детаљи о стању финансија Српске, задужењу јавних предузећа, општина, градова…

Кључан посао за Игора обављају двије особе од његовог повјерења – адвокат из Бијељине Милош Стевановић и Душан Мађид Пајић из Београда, који није познат широј јавности, а који је вршио сличне тајне операције и трансакције за Божидара Ђелића, бившег министра финансија и потпредсједника Владе Србије.

 

Још увијек није познато ко ће бити „инвеститор“ и купац обвезница Српске, али је његова специфична ознака, коју не желим да откријем како не би угрозио извор из Владе, јасно означава да ће бити неко из Сједињених Америчких Држава. Годишња каматна стопа износиће чак 4,5%, као да се узима пар хиљада марака кредита а не задужује за 350 000 000 евра, а разлог је лоше економско и стање финансија у Српској. Влада Републике Српске је 26. марта потписала ексклузивни Уговор са Сосијете женерал банком, која је тим лидер у овом послу, а која је добила монопол на било какво задужење Републике Српске у наредних годину дана.

То је велики ризик за Републику Српску јер „инвеститори“ са којима се преговара могу одустати, а Сосијете женерал банка има ексклузивитет на међународно задужење Српске у наредних годину дана.

Све је, према мојим сазнањима, почело тако што је адвокат Милош Стевановић упознао Душана Мађида Пајића са Игором Додиком, предложио идеју, а онда су почеле да се праве комбинације. Тајна операција задужења Српске траје већ дуго времена, а иако је било повољнијих и мање ризичних понуда, оне нису прихваћене све док се сви актери нису „намјестили“ и нашли свој интерес у овом послу.

Кључни актери треба да добију велике милионске провизије од трошкова емисије обвезница кад Влада заврши цијелу операцију. Тајни уговори су спремни и биће протоколисани након парафирања споразума и емисије обвезница, а између осталих и сама министарка финансија Зора Видовић, која је на сталној вези са Игором Додиком, треба да добије високу провизију и огроман износ новца јер нас задужује и вуче на дно у дужничко ропство.

Нешто мање од 700 милиона марака које треба да легну на рачуне Владе Републике Српске кад се заврши неповољна емисија обвезница, прије свега ће се искористити за кампању и поправљање имиџа Додика и владајућег СНСД-а у јавности, повећање плата радницима у јавном сектору пред Опште изборе 2022. године, који су за њих бити или не бити. Око 2 милиона евра ће бити искориштено за поправљање гледаности АТВ-а и имиџа челника режима на друштвеним мрежама, зашто је ангажована фирма из Њемачке иза које стоји Дејан Јоцић, о чему ћу ускоро објавити више детаља.

Цијели народ и јавност треба да се дигну и побуне против овог погубног и штетног посла који нас вуче у дужничко ропство и пријети да у потпуности уништи ионако крхке, рањене и разорене финансије Републике Српске.

Сада је свима јасно да је недавно по налогу Узурпатора мијењан закон и понижена Народна скупштина Републике Српске, која више не одлучује о задужењима, управо да би се могла извести ова и сличне тајне операције. Ради се о узурпацији и уколико се ускоро не заустави спирала пропадања и разарања, не направи заокрет и успостави владавина права и правна држава, од Републике Српске ће остати само име и празна опустошена љуштура.

 

Небојша Вукановић