palpal

Kako Banjac i neimari režima zidaju u Dubici

Takozvani „lider“ najmlađe Dodikove satelitske stranke i projekta, Narodne partije Srpske Darko Banjac, nagrađen je funkcijom direktora Banje Mlječanica za odanost Vođi i Partiji, te novo cijepanje DNS-a u kome je bivši SDS-ovac imao visoku funkciju. Odmah po dolasku na mjesto direktora stigli su i novci od Vlade za „investicije“ i „projekte“, a Banjac  je počeo proces uzimanja još 2,5 miliona maraka kredita, koje će da krčmi sa svojim drugarima i neimarima.

Radove na objektima u Banji Mlječanici izvodi preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice, koje je u vlasništvu porodice odbornika njegove Partije NPS Miloša Šuvaka u Dubici. Više je nego očigledno i jasno da se radi o klasičnom sukobu interesa i zloupotrebama položaja, da se tenderi namještaju davajući privid legitimiteta zloupotrebama, i da Banjac namještenim poslovima preko povezanih firmi izvlači novac iz javne ustanove na čijem je čelu.

Zanimljivo da je preduzeće „Šumil“ porodice Šuvak investitor stambeno-poslovne zgrade u centru Dubice, pokraj rijeke Une, a nadležni organi bi trebali da ispitaju ko i kojim sredstvima zida objekte i da li ima pranja novca moćnika izvučenog iz javnih preduzeća i ustanova.

U blizini ove zgrade, u istoj ulici pored Doma zdravlje, sagrađena je zgrada, a komšija Miroslav Tadić, čije su imanje uzurpirali dvorski neimari iz Dubice, tvrdi da iza svega stoji novac i interesi lokalnih direktora, načelnika i moćnika na visokim pozicijama.

Pogledajte video prilog o funkcionisanju nakaradnog sistema u Kozarskoj Dubici, i kako lokalni direktori, funkcioneri i moćnici za kratko vrijeme „zarade“ ogroman novac sa skromnim platama, koji kasnije peru i puštaju u legalne tokove preko izgradnje stambenih kompleksa.

Miroslav Tadić svjedoči o tome ko su investitori iz sjene i kako je imao problema sa lokalnim vlastima, inspekcijama i moćnicima koji su oštetili njegovu porodičnu kuću gradeći veliku zgradu u neposrednoj blizini.

 

Nebojša Vukanović