palpal

Kad zločinci postanu uglednici

Pravoslavni pop Stevo Kovacevic na ustaskom spomeniku.jpg

Kad zločinci postanu uglednici

Suicidno samoporicanje i samoponižavanje nacije, veličanje zločinaca i omalovažavanje sopstvenih žrtava je poslednji stadijum moralnog posrnuća srpskog naroda. Tako je nedostojnima malo što služe pomen ustašama za pokoj duše, već ih još nazivaju „uglednicima“, časnim ljekarima, advokatima, sveštenicima… Ivo Karlović i Niko Koprivica, gradonačelnici Dubrovnika za vrijeme NDH, časnik Frano Žiška, redarstvenik NDH Anto Tasovac, tajnik (sekretar) grada Dubrovnika Niko Kunić, komandant Dubrovačkog zbora Frano Vojvodić su samo neki od poznatih ustaša i službenika NDH strijeljanih na ostrvu Daksa, a koji su ugled i slavu po RTRS-u sticali izdajući naredbe, likvidirajući dubrovačke Srbe, otimajući njihovu imovinu, kuće, trgovine..(link na prilog RTRS-a http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=275747)

Sve do nedavno ustaše Ante Pavelića su bili zločinci, a sada ih nedostojni nazivaju uglednim trgovcima, ljekarima, sveštenicima. Prvo hercegovačko pero RTRS-a smatra da su obrazovanje, zanimanje i položaj dovoljan alibi za velike zločine, opa ustaše bankari, trgovci i sveštenici nisu zločinci već „uglednici“ iako su im ruke krvave do ramena. Dovoljno joj je bilo da površno prelista Magnum Krimen Viktora Novaka, pa da shvati kakve je monstruozne zločine počinio katolički kler, njeni „uglednici“ i intelektualci koji su do poslednjeg dana NDH bili odani saradnici Ante Pavelića, Iva Rojnice, Mile Budaka, Andrije Artukovića…

Sramno je što nedostojni Grigorije pokušava da se sakrije iza pokojnog vladike Vladislava, i služenje mise na ustaškom spomeniku opravdava Dopisom iz 1990. godine. Spomenik ustašama na ostrvu Daksa podignut je 2010. godine, i pokojni vladika nije dao blagoslov da naš paroh služi pomen pred katoličkim krstom i spomenikom sa imenima strijeljanih ustaša, već da se služi opijelo na mjestu stradanja pravoslavnih Srba.

Tužno je gledati srpskog sveštenika kako bestidno laže javnost tvrdeći da je služio pomen pravoslavnim Srbima, iako dobro zna da su na spomeniku i krstu ispred koga se molio ispisana samo imena Hrvata „žrtava komunističkog i jugoslavenskog terora“ kako piše na spomeniku. Iako je suočen sa fotografijama i neoborivim dokazima, paroh Kovačević nastavlja da laže i dodatno sramoti Crkvu i svešteničku odoru. Ipak nije mogao prikriti neverbalnu komunikaciju koja ga je dodatno razotkrila, pa je za samo 12 sekudni čak u tri navrata oborio pogled i glavu udesno, što je školski primjer ponašanja i neverbalne komunikacije nekoga ko ne govori istinu (pogledati link http://www.portaloko.hr/clanak/neverbalna-komunikacija–sto-pogledi-otkrivaju/0/64970/).

Umjesto da bar u osnovi ispoštuje minimalne novinarske standarde i da priliku da se čuje i druga strana, prvo hercegovačko pero RTRS-a u stilu Nade Veletić zaključuje da je Nebojša Vukanović zlonamjerni lažov koji manipuliše žrtvama, i čija je količina laži i gluposti neograničena! Ovakve teške uvrede dodatno bole zbog činjenica da su mi đeda ustaše 1941. bacile u Ržanu jamu, a istina i pisanje o sramnom događaju upravo je imala za cilj da skrene pažnju na sramno ponašanje nekolicine nedostojnih koji služenjem pomena ustašama vrijeđaju milion nedužno nastradalih Srba u NDH.

Dotična je jasno vidjela fotografije popa Stevana Kovačevića sa fratrom pred ustaškim spomenikom, kako se moli strijeljanim ustašama, ali se prljavi partijski zadatak mora obaviti bez obzira na cijenu. Umjesto da prepusti kolegama u Banjaluci da pročitaju „ofove“ i itako bar zbjegne javno poniženje, ipak je trebinjska Nada Veletić spremna beskrupulozno u lice da laže i obmanjuje javnost kako bi se sačuvala šefovska pozicija i članstvo u Lukinim upravnim odborima. Iako je od „novinara“ RTRS-a, previše je.

Staviti obraz pod zadnjicu često nije lijepo ali je korisno. Ipak treba imati neke granice i u ovim teškim sumornim vremenima sačuvati bar mrvicu dostojanstva i ljudskosti umjesto pokornog služenja nedostojnim za mrvice.

Nebojša Vukanović