palpal

Kad se male ruke slože, sve se može

Fudbalski klub Borac dobio je novu Upravu koja predstavlja spoj ljudstva i tehnike grada Banjaluke. Sloga biće poraz vragu, kaže himna Bože pravde, a nakon nove simbioze i sloge kakve svijet nema, vjerujem da će Borac gaziti sve pred sobom.

Na čelu Fudbalskog kluba Borac je prekaljeni lijevi bek Milan Mito Tegeltije, Dodikov savjetnik koji je togu kadije okačio o klin a sad neumorno trči krugove za gazdu kao dobro potkovan. Ključna preporuka bila mu je ranija dobra igra odbrane svog gazde i drugara od pravde i zakona, po lijevoj strani, potkivanja korumpiranih kadija i završavanje procesa, pa će nastaviti da trči i piše kako mu se kaže. Kao hedonista veliki je ljubitelj „Hakuna matata“ putovanja pa će mu funkcija dobro doći da pod krinkom „skautinga“ još više putuje svjetom, a očekuje se i promjena da švrljanje po tviteru pored politike proširi na fudbal i sport.

Njegova desna ruka je mladi vezista Kresojević, klasična 10-ka i prednji vezni gradski menadžer na zadatku da igrom sitnih pasova uveže do kraja gradonačelnika i prvu familiju u potpunu simbiozu i savršen spoj, a u tandemu je sa sestrićima, braćom Zeljković. Nesuđenom golmanu je žao što je morao ostati na klupi, ali tako je Veliki tata i Baja naredio.

Kresojević je kum nove Uprave a na čestitak je donio pola miliona maraka, koje je iz gradske narode kase poslao gradonačelnik, koji formalno stoji po strani i nije u Upravi kako bi se prikrilo stvarno stanje stvari.

Zauzimanje prostora i kvadrata u živom zidu, ali i van njega, bila je preporuka korpulentnom Bobiju Stanareviću da uđe u elitu i tim veličanstvenih. Uz to on dobro crta, zna podići loptu visoko, do 25 sprata, a možda tokom mandata ucrta i uzida kakvu zgradu na južnu tribinu, tako spoji ugodno sa korisnim.

I na kraju tu je vječita rezerva Ljubo Ninković, koji je poznat po brzom presvlačenju dresova. U sezoni je znao promijeniti 3 tima i 4 pozicije, uletiti klizeći sa leđa svom igraču i preći na drugu stranu, a u novoj Upravi biće zadužen za transfere.

Uprava je sklopljena, savršen spoj svih stranaka i frakcija, krupnog kapitala i mešetara, a jedini mali nedostatak je što niko od probranih kadrova Partija nema ni minut vremena proveden na terenu, sa fudbalom su imali dodira samo preko „plej-stejšn“ igrica, ali će to Partija nadomjestiti, jer iskustvo i znanje mogu biti samo prepreka i otežavajuća okolnost.

Uprkos uloženim milionima Borac je lani ispao u prvom pretkolu od veterana sa Farskih ostrva, anonimusa iz tima B36, a ova velika bruka i sramota nije opametila moćnike koji nastavljaju po starom. Ostaje da se vidi do kada će navijači nijemo posmatrati propadanje i pretvaranje FK Borac u mlin za mljevenje narodnih para i bogaćenje moćnika.

 

Podsjećanje na video prilog kako su Dodikovi tjelohranitelji prebili navijače Borca tokom finalne utakmice sa Igokeom..

 

Nebojša Vukanović