palpal

Kad mogu Rusi, Čečeni i Turci što ne bismo mogli i mi

Na podmetanja, provokacije i nabacivanje loptica između Bakira i Dodika ne treba se obazirati i upadati u njihovu zamku. Priča o mirnom razgraničenju nije ništa drugo do dogovoreni spin i igra Dodika i Bakira da skrenu pažnju javnosti sa Sebije, kredita, Srebrenice i drugih afera.

Previše je narod iscrpljen da bi iznova upadao u iste zamke i žrtvovao sebe zbog prljavih interesa korumpiranih političara i lažnih vođa nacije. Puno je primjera, od Francuske i Njemačke do Čečena, Turaka i Rusa, gdje su tradicionalni vijekovni neprijatelji nakon krvavih ratova postali prijatelji i saveznici.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin napravio je od Čečena saveznike nakon što je sklopio pakt sa njihovim vođom Ramzanom Kadirovim i tada počinje njegov uspon. Porušeni Grozni, glavni grad Čečenije, postao je metropola u staklu, a životni standard i Rusa i Čečena u miru je značajno povećan.

Možemo li mi izvući pouke iz pakta Putina i Kadirova, čiji je otac Ahmat, čečenski glavni muftija i vjerski vođa dizao bune i ratovao protiv Rusije, ubijen u atentatu. Srbi i Bošnjaci su mnogo bliži od Rusa i Čečena sa Kavkaza i nema razloga da se vijekovima gložimo. Možemo li živjeti normalno u miru, poštujući Dejton i jedni druge, sve žrtve i izvučemo pouke iz krvave prošlosti da se zlo i stradanje više nikada ne ponove, zbog budućih generacija?

Opširnije u video blogu i prilogu…