palpal

Istorijske lekcije, jedan vijek istih grešaka i problema

Poučna i zanimljiva četitka pravoslavne nove 1937. godine srpskog patrijarha Varnave, koji iskazuje zabrinutost za stanje u državi i društvu samo 4 godine prije njenog nestanka, jasno pokazuje da se ništa suptinski nije promijenilo skoro 100 godina, jer su korupcija, podmićivanje, nepotizam, strančarenje i ucjene razarale Kraljevinu Jugoslaviju, kao danas Republiku Srpsku i BiH, ostale zemlje regiona nastale raspadom Jugoslavije. Patrijarh Varnava nije bio marioneta u rukama kralja, poslušan i odan vlasti, već je prkosio i suprostavljao se vlastima, organizovao proteste zbog Konkordata Kraljevine Jugoslavije i Vatikana, zbog čega je otrovan i umro pod čudnim i nerasvijetnjenim okolnostima u ljeto 1937. godine, upravo kada su poslanici pod pritiskom glasali u Skupštini o Konkordatu, kao što se sada nešto slično dešava u Crnoj Gori.

Po naredbi predsjednika Vlade Milana Stojadinovića tajna policija uz pomoć dvojice ruskih monaha otrovala je patrijarha, ali su njegova žrtva, krvava litija  i protesti ulicama Beograda spriječili vlasti da provedu odredbe Konkordata, zbog pritiska javnosti i građana koji su protestvovali. Pročitajte zabranjenu čestitku nove 1937. godine patrijarha Varnave Rosića, čije štampanje i distribuciju širom države su vlasti branile i opstruisale,  i shvatićete da se suštinski u načinu upravljanja državom nažalost ništa ne mijenja više od jednog vijeka..

 

 

 

 

 

 

 

„Ja se pozivam na sve vas kao svjedoke, da je zaista korupcija zahvatila naš život. Ne gleda se ni karakter ni poštenje nego se sve cijeni prema partijskoj boji i prema partizanskoj revnosti. Ne nagrađuje se činovnik prema savjesnom radu nego prema uslugama partiji. Od glasanja za ovoga ili onoga zavisi sudba ljudi, zavisi sreća ili nesreća svih činovnika i njihovih porodica. Obećanja, koncesije, bakšiši, to su savremene metode kojima se lome karakteri u jednoj naciji koju nijesu mogla slomiti ni zavojevanja, ni okupacije, ni interniranje, ni sve inostrane tiranije niti dugovječna robovanja. Na vidiku svega ovoga, ja ne znam kako da vam čestitam Novu godinu i kako da izustim onaj radosni pozdrav: Srećna vam Nova godina!“

DIO GOVORA I POSLANICE PATRIJARHA VARNAVE O SRPSKOJ NOVOJ 1937. GODINI