palpal

Историјске лекције, један вијек истих грешака и проблема

Поучна и занимљива четитка православне нове 1937. године српског патријарха Варнаве, који исказује забринутост за стање у држави и друштву само 4 године прије њеног нестанка, јасно показује да се ништа суптински није промијенило скоро 100 година, јер су корупција, подмићивање, непотизам, странчарење и уцјене разарале Краљевину Југославију, као данас Републику Српску и БиХ, остале земље региона настале распадом Југославије. Патријарх Варнава није био марионета у рукама краља, послушан и одан власти, већ је пркосио и супростављао се властима, организовао протесте због Конкордата Краљевине Југославије и Ватикана, због чега је отрован и умро под чудним и нерасвијетњеним околностима у љето 1937. године, управо када су посланици под притиском гласали у Скупштини о Конкордату, као што се сада нешто слично дешава у Црној Гори.

По наредби предсједника Владе Милана Стојадиновића тајна полиција уз помоћ двојице руских монаха отровала је патријарха, али су његова жртва, крвава литија  и протести улицама Београда спријечили власти да проведу одредбе Конкордата, због притиска јавности и грађана који су протествовали. Прочитајте забрањену честитку нове 1937. године патријарха Варнаве Росића, чије штампање и дистрибуцију широм државе су власти браниле и опструисале,  и схватићете да се суштински у начину управљања државом нажалост ништа не мијења више од једног вијека..

 

 

 

 

 

 

 

„Ја се позивам на све вас као свједоке, да је заиста корупција захватила наш живот. Не гледа се ни карактер ни поштење него се све цијени према партијској боји и према партизанској ревности. Не награђује се чиновник према савјесном раду него према услугама партији. Од гласања за овога или онога зависи судба људи, зависи срећа или несрећа свих чиновника и њихових породица. Обећања, концесије, бакшиши, то су савремене методе којима се ломе карактери у једној нацији коју нијесу могла сломити ни завојевања, ни окупације, ни интернирање, ни све иностране тираније нити дуговјечна робовања. На видику свега овога, ја не знам како да вам честитам Нову годину и како да изустим онај радосни поздрав: Срећна вам Нова година!“

ДИО ГОВОРА И ПОСЛАНИЦЕ ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ О СРПСКОЈ НОВОЈ 1937. ГОДИНИ