palpal

Ilija i suša, HET-a ponovo u gubitku preko 10 miliona?

Nije majka klela sina što se kockao već što se vadio! Ova poslovica mogla bi da se odnosi i na uvaženog i čestitog poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, istinoljupca i izvršnog direktora Hidroelektrana na Trebišnjici Iliju Tamindžiju, koji se tokom gostovanja na crvenoj Herceg televiziji, gdje je nemušto pokušao da opravda poražavajuće rezultate rada iz prethodnog perioda, a onda se pohvalio da je HET za prvih nekoliko mjeseci ove godine ponovo poslovao sa gubitkom od 10 miliona maraka! To je uvaženi i čestitog istinoljubac i direktor Tamindžija izjavio gostijući u Dnevniku Herceg televizije dana 4.6.2020. godine (od 5 minute)!

Tamindžiju je, vrlo izvjesno, Luka poslao na  Herceg televiziju kako bi se pokušao opravdati za nove komplikacije sa gradnjom bazena, propale investicije i užasne rezultate poslovanja nekadašnjeg giganta, ali je samo još više potopio sebe i nesposobno rukovodstvo HET-a, koje godinama uporno potapa, vuče na dno i u propast nekad stabilno i ugledno javno preduzeće koje je bilo okosnica razvoja sve dok nisu na njegovo čelo došli vrsni crveni stručnjaci.

Uništiti HET i sistem koji je normalno i pozitivno funkcionisao 50 godina mogu samo vrsni kadrovi Partije, jer dok nije došla ova garnitura stručnjaka, HET je svakog mjeseca zarađivao milion maraka, imao ogromne rezerve na računima i nensplaćena potraživanja, i uz to finansirao brojne projektu, udruženja i sportske klubove iz Trebinja i Hercegovine, gurao Fudbalski klub Leotar do šampionske titule i kvalifikacija za Ligu šampiona. Nažalost stručnjaci poput Luke Petrovića uspjeli su ne samo da unište HET i Elektroprivredi, već su i FK Leotar gutnuli u ambis, potonju beton ligu.

Umjesto što se nemušto pokušaju pravdati, potapajući sami sebe u dogovorenim emisijama uprkos namještenim pitanjima dvorskih novinara, Iliju i drugovima bi bilo mnogo pametnije da prihvate odgovornost, podnesu ostavke i omoguće nekim drugim, pravim a ne partijskim stručnjacima, da pokušaju oporaviti HET.

Moraju čelnici HET-a napokon da shvate da su oni i njihovo ponašanje problem, da nije uzrok ogromnih gubitaka u suši, suncu, kiši i vremenu već u njhovim suludim potezima, poslovima, javnim nabavkama, bacanju novaca na gluposti, miliona maraka na računarsku opremu i betonske obloge, ili nedavnog prebacivanja 40 000 maraka na račun Herceg televizije, i da moraju otići sa funkcija i podnijeti račune narodu, jer je to prvi i osnovni preduslov za spas HET-a, Elektroprivrede RS i elektro-energetskog sistema od kolapsa i potpune propasti.

 

Nebojša Vukanović