palpal

Iako blaga, važna presuda Mahmuljinu

Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu presudu kojom je na 10 godina zatvora osuđen general Armije BiH  Sakib Mahmuljin, ratni komandant Trećeg korpusa Armije BiH. Mahmunjin je osuđen zbog zločina odreda El Mudžahid, sastavljen od islamskih boraca iz arapskih zemalja, koji su zvjerski ubili 52 srpska zarobljenika i civila sa Vozuće i Zavidovića u jesen 1995. godine.

Presuda nije pravosnažna, i kazna od 10 godina je preblaga za ubijanje 52 civila i zarobljenika, pripadnika Vojske Republike Srpske, ali je važna jer pokazuje da su na svim stranama vršeni užasni ratni zločin i da odgovornost mora biti individualna a ne da se optužuje cijeli jedan narod. Posebno su važni video snimci na kojima se vidi kako Alija Izetbegović sa Magmunjinom postrojava mudžahedine i vojnike Armije BiH nakon razaranja Vozuće, ubijanja civila i zarobljenika, zahvaljuje im se na dobro izvedenoj akciji, jer pokazuje da je političko rukovodstvo davalo podršku etničkom čišćenju, progonu i ubijanju i da nije bilo političke bolje da se procesuiraju oni koji su činili zločine već su bili nagrađeni.

Očekujem da bez političkog pritiska Sud BiH procesuira osudi i Atifa Durakovića, komandanta Petog korpusa Armije BiH zbog zločina nad Srbima ali i Bošnjacima, zarobljenim vojnicima i civilima koji su bili pristalice Fikreta Baba Abdića i Pokrajine autonomna oblast Zapadna Bosna koju je osnovao. Postoje snimci na kojima se jasno vidi kako Dudaković naređuje likvidacije zarobljenika, koji su mučeni i javno ponižavani, voženi goli kroz grad, ali sudski proces ide veoma usporeno zbog političkog pritiska.

Svaki zločin treba kazniti i osuditi, bez obzira ko ga je počinio, jer samo tako se može doći do pomirenja i katarze, normalnog života i dekontaminacije društva.

 

Nebojša Vukanović