palpal

Hoće li Vučić preko Čemerna u Nevesinje?

U sklopu priprema za predsjedničke izbore naredne godine, Aleksandar Vučić ponovo će biti na mini-turneji i dio vremena provesti u Republici Srpskoj, prebaciti novac iz budžeta Srbije za projekte sa ove strane Drine, družiti se sa Dodikom i voditi tihu i skrivenu funkcionersku kampanju. U tom cilju najavljena je uskoro, već narednog maja mjeseca, sjednica dvije Vlade, Srbije i Republike Srpske, u Istočnom Sarajevu, na kojoj će se po ko zna koji put razgovarati o zajedničkim projektima i investicijama.

Nema sumnje da će Dodik ponovo imati važnu ulogu u predsjedničkim izborima u Srbiji, jer Vučić želi da ubjedljivo pobijedi u prvom krugu, i da će njihovi susreti do kraja godine dobiti na intenzitetu. Dodik zauzvrat očekuje da Vučić ponovo uzvrati na Opštim izborima 2022. godine, podrži ga u teškim momentima kao i u više navrata od 2014. godine, koja je bila prekretnica za Republiku Srpsku.

Vučić je najavio posjetu i Nevesinju i ulaganje u ovu hercegovačku opštinu, i veliko hvala narodu Srbije na pomoći i predsjedniku na odluci da uloži sredstva u drugi po važnosti i veličini grad u istočnoj Hercegovini.

I ranije sam pisao i apelovao, kad su donacije dobili Trebinje, Bileća i Gacko, da je mnogo važnije pomoći rubne opštine prema Federaciji, Nevesinje, Ljubinje i Berkoviće, sačuvati narod od potpunog iseljavanja i pretvaranja u pustoš, i drago mi je da će Srbija pomoći Nevesinje i Hercegovinu, ako se Vlada Srpske prema nama 20 godina ophodi kao zla maćeha.

Pitam se hoće li Vučić u Nevesinje i Hercegovinu ići preko Čemerna ili će sletiti helikopterom u Nevesinje ili avionom u Mostar. Volio bih da se Vučić trucka limuzinom krivudavim putem preko Čemerna i Prijeđela, da vidi kako smo odsječeni od Srbije i ostatka svijeta i pita Dodika gdje je 10 miliona maraka koje je Srbija dala za sanaciju puta od Foče do Gacka.

Ovo je samo jedna od donacija Srbije i drugih donatora, koja je nestala bez traga, a već 3 godine uporno i uzaludno pitam Vladu i ministre saobraćaja gdje su nestale pare i donacija Srbije, ali odgovora nema. Možda bi bilo dobro da Vučić pita Dodika zašto nije napravljen put, kad Srpska ne želi ništa da investira u Hercegovinu zašto su nam oteli donaciju iz Srbije, i zašto nas je dužio za 600 miliona po preskupoj kamati od 5%.

Na kraju, dobronamjerna poruka Vučiću da razmisli koliko je za srpski narod sa ove strane Drine i Republiku Srpsku pogubno što podržava Uzurpatora, koji nas vodi u ambis i nek pokuša iskoristiti svoj ugled i uticaj da nas spasi od propasti i nestanka u koji srljamo sa Uzurpatorom, jer miješanje u izbore i izborni proces preko granice nije korektan.

Video sa Čemerna kao podsjetnik da Vučić vidi puteve ako ipak ne bude u prilici da se provoza krivim drumovima istočne Hercegovine.

 

Nebojša Vukanović