palpal

Hoće li većina Bošnjaka kazniti politiku Bakira i SDA

Da bi došlo do istinske normalizacije odnosa, relaksacije i pomirenja neophodno je da se kod sva tri naroda smijene retrogradne snage i političari iz 90-ih, da se iz korijena promijeni politika i jednostrani pogled na prošlost, da se promijene svi oni koji nastoje da starim diskursom, jezikom mržnje, stalnim provokacijama i tenzijama zadrže na vrhu.

Posebno je važno da Bošnjaci osude i kazne retrogradnu politiku Bakira Izetbegovića i SDA, stranke koja je nanijela puno štete i zla ovom narodu. Kao što sam i najavio, Bakir nabacuje loptice Dodiku, daje žestoke izjave, zvecka oružjem i prijeti osvetom, govori da je šargan opasan ako se dira i zna da ujede, što je ne samo sramno i nedopustivo već i veoma opasno jer je jezik mržnje govoriti o osveti iznad spomenika poginulim vojnicima.

Svi oni Bošnjaci koji misle i pravdaju odlazak Bakira Izetbegovića u Fazlagića Kulu kod Gacka i otvaranje spomenika poginulim pripadnicima jedinica „Šargan“ Armije BiH, neka se zapitaju kako bi reagovali oni, javnost u Sarajevu i Federaciji BiH, da kojim slučajem djeca Radovana Karadžića ili Ratka Mladića dođu na Kazane iznad Sarajeva ili selo Čemerno kod Ilijaša, gdje su u ljeto 1992. godine pobijeni nedužni srpski civili, žene i djeca od strane komšija Bošnjaka, da podignu spomenik sa krstom, dvoglavim orlom i četiri slova S, obilježjima Vojske Republike Srpske, i govore o osveti?

 

Siguran sam da bi se svi digli na noge, da bi nastao haos i da bi spomenik bio srušen isti dan, i da bi se to smatralo velikom provokacijom koja bi tenzije podigla do usijanja.

 

Detaljnije u video kolumni.

 

 

Nebojša Vukanović