palpal

Hoće li uskoro poskupiti struja u Srpskoj?

Uskoro bi u Republici Srpskoj građanima mogli doći povećani računi za električnu energiju, a kao izgovor za to biće povećane „mrežarine“ i troškovi distribucije električne energije. Zahtjev su podnijela distributivna preduzeća, a Regulatorna komisija za energetiku trebala bi da donese odluku u tarifnom postupku koji je pokrenut u petak.

Iako formalno zahtjev podnose direktori socijalisti, kadrovi Petra Đokića, direktor Elektro-krajine Dragan Čavić, čiji se pokojni NDP priklonio SP-u, i Ognjen Kuljić direktor Elektro-Hercegovine i nosilac liste SP-a u Hercegovini, sve se radi u dogovoru sa SNSD-om i Lukom Petrovićem, čije su „reforme“ uništile energoenergetski sistem.

Iako su milioni dati za otpremnine radnicima koji su nagomilani po partijskoj liniji zbog glasova i izbora, ovih dana samo u Elektro-Hercegovinu zaposleno je 19 novih radnika bez konkursa, uglavnom socijalista, zbog čega ću uskoro podnijeti Krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu protiv Ognjena Kuljića, Luke Petrovića i ostalih odgovornih za zloupotrebe.

Iako je zbog rekordnih cijena i izvoza struje, što je posledica slabe privredne aktivnosti, Elektroprivreda prihodovala oko 260 miliona maraka od izvoza struje, niko ne zna gdje su novci „isparili“ i šta je sa njima uradio Luka Petrović, jer nakon početka remonta u Termoelektrani Gacko nema dovoljno proizvodnje električne energije za domaći konzum pa se voda iz Trebišnjice ispušta i prema PHE Čapljina, iako je učinak daleko manji nego u HR Plat, a sve da bi se što manje struje uvozilo jer na računima nema para.

Pogledajte video prilog iz Dnevnika BN televizije…

 

Nebojša Vukanović