palpal

Hoće li Špegelj naših dana izazvati sukobe među Srbima i braćom?

Tačno 31 godinu nakon što je sredinom oktobra 1990. godine Martin Špegelj, bivši zgoglasni ministar odbrane Hrvatske, tajno snimljen u pripremama blokada kasarni i oružanih napada na oficire i vojnike bivše JNA u Hrvatskoj, koje su nažalost realizovane a stotine nedužnih mladića su izgubili živote, počevši od mladog vojnika Saše Gešovskog koji je zadavljen ispred sjedišta Pomorske oblasti u Splitu na Đurđevdan 1991. godine, u Republici Srpskoj se nažalost pojavi Martin Špegelj naših dana koji pokušava da kopira hrvatskog ministra i generala JNA, najavljuje blokade kasarni Oružanih snaga BiH u Republici Srpskoj.

Nevjerovatno kako je opasna i suluda izjava čovjeka koji je izgubio razum i kontakt sa realnošću naišla na blage komentare i ravnodušnost javnosti, kao da ljudi nisu svjesni opasnosti koja se iznenada navila nad nama!? Da li je moguće da se govori o latentnom sukobu i blokadama među braćom, opasnim igrama koje lako mogu da izmaknu kontroli i dovedu do haosa, a da je većina ravnodušna?

Ogromnu većinu pripadnika Trećeg Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, stacioniranih u Republici Srpskoj, čine Srbi, pa se postavlja pitanje da li to Špegelj naših dana prikriveno poziva na nove bratoubilačke sukobe među braćom, kao da nam nije dosta podjela i sukoba, jer kasarne OS BiH nema da blokira niko drugi nego Srbi, bilo da se radi o pripadnicima MUP-a Srpske ili indoktriniranim i zavedenim članovima SNSD-a koji bi se na mig vođe okupili pred kasarnama?

Iako Špegelj naših dana tvrdi da neće biti sukoba, jasno je da ne može proći mirno da neku kasarnu blokirate masom ljudi, isključite vodu i struju, i da neki vojnik ili oficir mirno napusti kasarnu i pođe svojoj kući i djeci, a da ga ne provocira ili ne napadne neko iz partijske rulje, a nekad je dovoljna mala iskrica na ovim prostorima pa da nastane nekontrolisani haos!?

Da li će pored vojnika, ako Špegelj naših dana ne odustane od suludih i opasnih avantura, u sličnom položaju biti i pripadnici SIPE, OSE, Carina ili Granične policije, takođe uglavnom Srbi, i da li će se izdati naredba Lukaču da Policija Srpske blokira granične prelaze prema Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao što su radili Janša, Kučan i Drnovšek u ljeto 1991. godine?

Da li je slučajnost da Špegelj naših dana pokušava da kopira poteze koje su radili Hrvati i Slovenci na početku secesije i raspada Jugoslavije? Da li će se u kasarnama i na granici pohapsiti braća koja ne pristanu da budu pijuni i saučesnici u opasnim igrama i avanturama čovjeka kome je bogatstvo i moć, možda i nešto drugo, potpuno pomutilo razum?

Da li je narod, ako nije Špegelj naših dana i njegovi satrapi, razmislio o par narednih poteza i gdje bi nas mogle odvesti opasne igre i avanture? Da li su tvorci genijalnog plana svjesni da Srbi i oficiri u Oružanim snagama BiH imaju mogućnost da kontrolišu i spriječe bilo kakav potez u Oružanim snagama BiH koji bi bio uperen protiv Republike Srpske, a da bi se kontrola nad vojskom izgubila eventualnim povlačenjem oficira iz komandnog lanca?

 

Na kraju, a ne i najmanje važno pitanje da li su pojedinci svjesni koliko hiljada vojnika, oficira, službenika i zaposlenih u Zajedničkim institucijama BiH, SIPI, OSI, Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, zatvoru, Graničnoj policiji BiH i drugim institucijama, može ostati bez plate, a njihove porodice bez hljeba i egzistencije, ako budu slijedili Slijepca u njegovim suludim namjerama? Ko još može vjerovati šarlatanu koji je svakog prevario 100 puta da i sada, na kraju svoje najnovije opasne igre, neće po običaju izdati i ostaviti na cjedilu sve kako bi spasio svoju kožu?

Zar nije prije samo 15 dana tvrdio da SNSD neće glasati za privremeno finansiranje i da će Republika Srpska obezbijediti 21 milion maraka iz budžeta za plate svojim službenicima u Zajedničkim institucijama BiH, a onda nakon jednog poziva „nepriznatog“ Šmita predsjedavajućem Savjetu ministara BiH Zoranu Tegeltiji naprasno poklekao, a poslanici i ministri SNSD-a u Sarajevu glasali za privremeno finansiranje?

Svjestan sam da su mnogi, vjerovatno većina zaposlenih Srba u BiH institucijama, posebno nakon 2006. godine kada su one bujale i dramatično povećale broj zaposlenih pod okriljem SNSD i Dodika koji su se tada borili za ukidanje VRS a jačanje države i kapaciteta BiH, dobili posao preko SNSD, da su mnogi ucijenjeni, ali bi svi na vrijeme trebalo da razmisle šta ih čeka i gdje bi ova avantura mogla odvesti njih i njihove porodice. Ne treba ga ni najmanje potcjenjivati, jer je očito da gubi kontrolu i razum, sve češće povlači sulude poteze, i na sve je spreman kako bi zaštitio sebe, svoje bogatstvo, privilegije i porodicu, a svi ostali su za njega samo obični i nevažni brojevi prema kojima nema ni najmanje saosjećanja i razumijevanja.

 

Ili SNSD ili Republika Srpska, treće opcije nema jer neko ne može da preživi sve ovo što se radi i događa. Pokušavam apelovati na ljude, narod i javnost da na vrijeme razmisle gdje nas, po mom mišljenju, Ludak i Špegelj vode i kakav je mogući rasplet situacije i koje su posljedice opasnih avantura i suludih poteza. Nadam se ipak da je u društvu više normalnih i razumnih, i da će na kraju razum i dobro da pobijedi zlo!

Detaljnije u video prilogu.

 

Nebojša Vukanović