palpal

Hoće li SIPA pokucati na vrata Valerije i Luke?

   Moje pisanje o namještanju konkursa u Graničnoj policiji BiH za prijem novih kadeta i radnika pokazalo se tačnim i jutrošnjom akcijom SIPE koja je upala u sjedište Granične policije BiH i lišila slobode više lica, kod kojih je pronađena veća količina novca, zbog sumnji da su namjestili konkurs i uzimali novac od lica koja su dobila posao.

U više navrata sam pisao kako je  namješten konkurs za inspektora Granične policije BiH u Trebinju, i da je zaposlen sin Valerije Lakić, narodne poslanice u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pitanje je hoće li istraga doći do nje, da li će SIPA pokucati na njena vrata, ali i do njenih mentora koji su poznati po korupciji, namještanju konkursa i tendera.

Više detalja o akciji SIPE prenosim u tekstu portala Klix i Moja Hercegovina ..

Početna  /  Za zapošljavanje u Graničnu policiju tražili 20.000 KM, sve podijeljeno na Bošnjake, Srbe i Hrvate
BOSNA I HERCEGOVINAIZDVAJAMO

Za zapošljavanje u Graničnu policiju tražili 20.000 KM, sve podijeljeno na Bošnjake, Srbe i Hrvate

Akcija “Konak” Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tretira rad komisije za prijem kadeta, a uhapšeni se terete da su naplaćivali i po 20 hiljada KM za prijem jednog kadeta.

Na posljednjem konkursu, prema kojem je trebalo biti primljeno 150 kadeta, i to 25 kadeta s najmanje završenim VI stepenom školske spreme za drugi nivo pristupanja u činu “mlađi inspektor” i 125 kadeta s najmanje završenim IV stepenom školske spreme za prvi nivo pristupanja u činu “policajac” u više organizacionih jedinica, sve su pozicije podijeljene po nacionalnom ključu, na odgovarajući broj Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Kako saznajemo, pomoćnik direktora Granične policije D. K. je dostavljao spiskove jednom od uhapšenih, a na njima su bila naznačena imena onih koji trebaju biti primljeni.

Cijeli postupak politički je instruiran, povezan s vladajućim strankama i njima bliskim osobama.

O ovom konkursu pisao je i poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović, navodeći kako je sin jedne SNSD-ove poslanice na, kako je kazao, namještenom konkursu, postao najbolji kandidat.

Kako saznajemo, SIPA je ušla i u Ministarstvo sigurnosti BiH, u ured pomoćnika ministra Ermina Pešte, koji je član Komisije za prijem kadeta Granične policije.

Među uhapšenima su dva policijska službenika Granične policije Bosne i Hercegovine.

“Osumnjičeni se terete da su tokom 2020. i 2021. godine zahtijevali i primili određeni novčani iznos, kako bi osigurali prijem u radni odnos u Graničnu policiju Bosne i Hercegovine”, navedeno je iz SIPA-e.

“U toku su pretresi objekata na više lokacija s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku. Aktivnosti se realizuju po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uz podršku Obavještajno sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Policijske uprave Istočno Sarajevo i Policijske uprave Posušje”, navode oni.

Izvor: Klix

 

0Share