palpal

HET uzima 10 miliona kredita da namiri „domaćine“

gordan-mišeljić-622x400.jpg

HET uzima 10 miliona kredita da namiri „domaćine“

Prvi put nakon 50 godina kasa HET-a je presušila i ostala potpuno prazna, pa je rukovodstvo primorano da uzme čak 10 miliona maraka kredita kako bi platilo tekuće obaveze. Ove godine proizvodnja struje je dramatično smanjena i gotovo prepolovljena u odnosu na plan, pa je pred direktorom Gordanom Mišeljićem duga i teška godina jer mora zadovoljiti apetite krupnih zvijeri, plaćati sve tekuće obaveze te obezbjediti novac Lakiju i SNSD-u za izbore i narednu godinu.

Zbog nedostatka novca obustavljeni su i radovi na tzv „zatvorenom bazenu“ na Banjama, a nekoliko radnika i mašina pomalo prška prašinu kako bi se kod neupućenih prolaznika i kupača na bazenu stvorio utisak kako se tobože nešto radi. Luka je odlučio da uzme 10 miliona kredita kod komercijalnih banaka kako bi HET platio zaostale obaveze, te nabacili obećani suludi poslovi njegovim lažnim „domaćinima“ koji su mu pomogli i finansirali kampanju. Već ranije sam opširno pisao o desetinama Ugovora kojima se izvlače milioni maraka i bacaju novci na nepotrebne rekonstrukcije, studije, računarsku opremu. Tako su u HET-u u postizbornoj godini uprkos velikoj krizi i nedestatku novaca odlučili da renoviraju i zamijene sve, od unutrašnje i vanjske bravarije, fasade, zidova, stepenica, podova, klima uređaja, podzida, farbanja bazena za ribu, računarske opreme, zelenila… Luka nastoji da angažuje i veže za sebe gotovo svakog značajnijeg privatnika u Trebinju, računajući na njegovu podršku i tokom izbora 2018. godine. To što će se milioni uzaludno i bez bilo kakve koristi za društvo i grad biti bačene u vjetar nije mnogo bitno, za Lakija i družinu najvažnije je da se nahrani i opremi partijska vojska pred izbore naredne godine, i da se izvuče dovoljno novaca za finansiranje kampanje i razrađenu kupovinu glasača. Takav sistem u kome se o svemu odlučuje u partijskim centralama, koji favorizuje privatnike bliske vladajućoj partiji a sve ostale guši naziva se politički kapitalizam. Takav retrogradni vid kapitalizma je davno prevaziđen u normalnom svijetu, nerazvijene države koje ga upražnjavaju su osuđene na propast, a o ovoj pogubnoj pojavi pisaćemo opširnije narednih dana.

Besmisleno je da u vrijeme opšte krize prekobrojni partijski vojnici koji su zaposleni u HET sjede po hodnicima i prepunim kancelarijama, a da sa druge strane HET plaća dvorskim firmama 400 000 maraka za sadnju cvijeća ili okolno uređenje dvije hidrocentrale.

Da pisanje nije uzaludno govori podataka da su u HET-u na vandrednom sastanku odlučili da umjesto jedne ponude sa dogovorenim ponuđačem, što je bila praksa proteklih godina, na tenderima učestvuje više ponuđača kako bi se glumilo konkurentsko nadmetanje privatnih preduzeća. Ovu izmjenu smo najavili prije 20-ak dana, i kao i mnogo puta najava je bila dobra i čelnici HET-a rade baš onako kako smo i najavili.
Organizovana kriminalna grupa koja je zarobila HET prvi put je javno pokazala znake slabosti i počela da se povija pod pritiskom tekstova, provaljenih dogovorenih tendera i krivičnih prijava koje sam podnio, pa iako simbolična, pobjeda daje nadu da se stvari mogu lako promijeniti ako postoji dovoljno političke volje i istrajnosti na funkcionisanju državnih institucija.

Na kraju bih još jednom dobronamjerno upozorio direktora HET-a Gordana Mišeljića da povede računa šta radi, potpisuje i kako troši novce jer je suludo da žrtvuje sebe zarad interesa Luke, Partije i male skupine oligarha.
Pošto se u HET-u pomalo ljute da nisam pravedan i da više pažnje posvećujem njima nego ostalim preduzećima u elektro-energetskom sektoru, trudiću se da to popravim narednih dana i objavim zanimljivu dokumentaciju o poslovanju i zapošljavanju u Elektroprivredi RS i RiTE Gacko.

Nebojša Vukanović