palpal

HET nezakonito izdvaja još 2 miliona za bazen?

Uprkos najlošijem poslovnom rezultatu za 50 godina rada i nevjerovatnom gubitku od 24,3 miliona maraka, Uprava Hidroelektrana na Trebišnjici nastavlja da drsko, bahato i nezakonito troši novac. Tako je generalni direktor HET-a Gordan Mišeljić dana 10.5.2018. godine potpisao Ugovor JN-03/18 o dodatnim radovima na zatvorenom bazenu u Trebinju vrijedan 2 miliona maraka (1 750 650 KM bez PDV-a) i to pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja o nabavci. Nova 2 miliona će leći na račune firmi Integral-inženjering A.D. Laktaši, Integra inženjering D.O.O Banjaluka i Herc gradnja D.O.O Bileća.                                                                    

Ove tri firme su lani dobile od HET-a više od 10 miliona maraka za posao izgradnje zatvorenog bazena „Banje“ u Trebinju, što znači da je cijena prvobitno dogovorenih građševinskih radova dodatno povećana za čak 20%. Mišeljić u Odluci nije obrazložio razloge za potpisivanje Aneksa novog Ugovora i dodatna 2 miliona za građevinske radove, niti je obrazložio razloge korištenja modela direktnog pregovoranja sa dvorskim firmama. Možda će se raspričati pred tužiocem i istražnim organima, ukoliko jednog dana u oslobođenoj Srpskoj zaživi pravna država i vladavina zakona.                                                              

Lukini dvorski portali su se poslednjih dana raspisali i objavili niz hvalospjeva kako radovi idu planiranom dinamikom, i da će uskoro zatvoreni bazen u Trebinju dobiti krov, što je očito urađeno sa namjerom da se prikriju zloupotrebe i drastično neosnovano povećanje cijene radova. Ponašanje direktora Mišeljića i čelnika HET-a u najmanju ruku se može nazvati bahatim i beskrupulolznim. Umjesto da Mišeljić i cjelokupna Uprava HET-a podnesu neopozive ostavke zbog katastrofalnih rezultata i gubitka od 24,3 miliona maraka u prošloj godini, oni nastavljaju da nezakonito razbacuju milione maraka, kao da je HET njihova prćija. Postoji više nego osnovana sumnja da je nepotrebno i neosnovano povećanje cijene radova na zatvorenom bazenu u Trebinju urađeno sa namjerom da se izvuku sredstva za kampanju Luke Petrovića i SNSD-a na predstojećim izborima.                                                                                                          

Zbog drskog i bezobraznog ponašanja, nakon feljtona o Grigoriju narednih dana počeću sa objavljivanjem feljtona o HET-u i Gordanu Mišeljić, kako bi građani i čitaoci shvatili šta je razlog užasnim rezultatima HET-a i ogromnim gubitcima u poslovanju.                                                              Na kraju treba istaći da je gradnja skupog zatvorenog bazena od 15 miliona maraka krajnje nepotrebna (jer se u Gradu sunca takođe gradi zatvoreni bazen), a pitanje je kada će on biti izgrađen i stavljen u funkciju. Ista stvar mogla se uraditi sa manje od milion maraka pravljenjem montažne konstrukcije sa sasvremenim tendama na postojećem Olimpijskom bazenu „Banje“ u Policama, što sam uporno predlagao Luki, Mišeljiću i gradskim moćnicima, ali oni nažalost nisu željeli da prihvate konstruktivan i krajnje dobronamjeran prijedlog. Montažna konstrukcija na postojećem bazenu, koja bi se skidala u ljetnom periodu, bila bi mnogo lakše, brže i jeftinije rješenje, ali na tom „malom“ poslu se ne bi mogli uzimati milioni raznim aneksima i naduvanim fakturama.

 

Nebojša Vukanović