palpal

Granice trećeg entiteta predstavljene u Posušju

Hitler i Pavelić su poraženi 1945. godine, ali njihove zločinačke ideje i planovi i dalje su živi kod nekih bolesnih umova. Posebno je zabrinjavajuće što neki od tih bolesnih umova nose svešteničke odore, i što svoje prljave zločinačke aktivnosti pokušavaju sakriti krijući se lažno iza vjere i Isusa Hrista. To potvrđuje i primjer fra Marija Knezovića, iz katoličke Župe Kamensko kod Posušja. Ovaj fratar je idejni tvorac spomenika u obliku zloglasne Nezavisne Države Hrvatske sa granicom na Drini. Spomenik od kamena podignut je u slavu poginulim ustašama iz fratrove Župe.                                       

Ova drska provokacija nije slučajna, jer je ovaj fratar od ranije pozna kao veliki poklonik ustaša i Ante Pavelića. Prošle godine u Širokom Brijegu je dodjeljivao nagrade i ponosno se slikao sa ekipom „Crne legije“, za koji su igrali dječaci noseći crne majice sa ustaškim grbom. Ne znam da li su dječaci znali ko je bio Jure Francetić, komandant zloglasne Crne legije, i znaju li koliko su on i ostale ustaše pobile nedužnih Srba i Jevreja u stotinama stratišta od Prevlake i Ržane jame, do Paga, Jadovna i Jasenovca, ali veličanje ustaša i NDH treba sve da nas zabrine. Da ima bar malo pravne države na ovim prostorima, fratar Mario Knezović morao bi da odgovara zbog slavljenja ustaških zločina i zločinaca, vrijeđanja žrtava i posrednog poziva za nasilje.                                                

Ovaj jezuita svojim ponašanjem umnogome podsjeća na svoje prethodnike i uzore kojima se divi, od koljača iz Jasenovca fra Miroslava Filipovića Majstorovića, poznatijeg kao Fra Sotona, klepačkog župnika don Ilije Tomasa koji je predvodio pokolj u Prebilovcima, nadbiskupa Ivana Šarića, Alojzija Stepinca, fra Velimira Šimića i drugih fratara i biskupa ustaša koji su podržavali NDH i Antu Pavelića, podsticali pokolje i pokrštavanje Srba. Franjevački samostan u Širokom Brijegu oduvijek je bio sjemenište antisrptva i širenje patološke mržnje prema Srbima,  pa ponašanje nedostojnog fratra jezuite ne treba da nas čudi. Treba da nas brine samo tzv „ekumenski dijalog“ i ponašanje nekih naših pravoslavnih sveštenika koji naivno, ili iz ličnih interesa, prećutno podržavaju proustaške stavove i politiku većeg dijela Katoličke crkve u Hrvata.             

Spomenik u Posušju jasno pokazuje koje su granice tzv „Trećeg entiteta“, koje združenim snagama žele da stvore Dragan Čović i Milorad Dodik, lideri Blajburške koalicije. Čović je mudriji od fratra iz Posušja, i ne želi javno da kaže da je njegov cilj granica na Drini i ukidanje Republike Srpske. Ostaje da se vidi kako će Dodik, Košarac, Nada Tešanović i ostali čelnici režima da reaguju na spomenik NDH u Posušju, sve veće jačanje ustaškog pokreta, ili će prećutno podržati svoje partnere i braću iz Blajburške koalicije u stvaranju „Trećeg entiteta“ na Drini do Zemuna?

 

Nebojša Vukanović