palpal

Gradacija po RTRS-u

Čelnici režima cijeli dan se utrkuju u pohvalama i pišu ode svom mezimčetu, Fabrici laži, mržnje i zla zvane Radio televizija Republike Srpske, a kako i ne bi kad su Javni servis pretvorili u svoju udarnu pesnicu, zarobili kao partijsku televiziju koja je od ključnog značaja za manipulacije masama, opstanak režima i zla decenijama.

RTRS ovih dana slavi jubilej, mada on nema veze sa nacionalnom televizijom i S kanalom koji je nastao u teškim vremenima u proljeće 1992. godine. Pažljivo oko će primijetiti gradaciju vijesti na sajtu, a samim tim i uticaja moćnika na rad ove kuće.

Iznenađujuće je da je Željka cijeli dan na vrhu, ispred Dodika, što znači da su iz njenog Kabineta danas bili uporniji u pozivima, pritiscima i guranju, jer već mjesecima traje tihi rat između dva Kabineta, Željkinog i Dodikovog, ko će otvoriti Dnevnik i dobiti više prostora. Iako se gura i bori, ovo danas je mali izuzetak, Željka je ipak u sjeni Velikog Baje, koji je kao član Predsjedništva BiH dobio više prostora u jednom danu nego Mladen Ivanić u 4 godine mandata na istoj poziciji.

Ipak najveći utisak mi je položaj tzv. „premijera“ Radovana Nejakog Viškovića, na dnu stranice sajta RTRS-a, iza ministarke Srebrenke Golić, koja najbolje oslikava njegov bijedan položaj i značaj u hijerarhiji režima. Iako bi kao premijer, bar na papiru, trebao po Ustavu da ima jednu od najvažnijih i najuticajnijih funkcija, ako ne i najuticajniju, on se veselnik ni o čemu ne pita niti ga ko šta zarezuje. Da ne mora potpisati papir koji mu poture i mlatiti praznu slamu po televiziji, kako bi vadio vruće kestenje iz vatre koje su njegovi mentori ubacili, tačno ne bi ni znali ko nam je premijer na papiru.

Mislio sam da će Željka ostati neprevaziđena, da će je neko teško prevazići u glupostima, ali, nažalost, izgleda da kod nas uvijek može gore, pa je Višković već dobro ugrozio, ako ne i pretekao za kratko vrijeme praveći velike zloupotrebe, lupajući gluposti, praveći gafove, obmanjujući narod i glumeći često dvorsku ludu. Nije mi krivo što Višković sebe ponižava kao ličnost, već što ponižava funkciju premijera, a samim tim urušava ugled cijele Republike Srpske.

 

Nebojša Vukanović