palpal

Glas razuma Anisa Kosovca u talasu histerije i erupcije mržnje prema Srbima u Federaciji BiH

Osudio sam provokacije, uvrede i pucnjavu pored bošnjačkih kuća, koja se dogodila na Badnji dan u Podrinju i koja je uznemirila povratnike, ali to nikom ne daje za pravo da dodatno podgrijava tenzije, širi mržnju i antisrpsku histeriju u Federaciji BiH. Nakon kamenovanja kuće srpske starice od 85 godina Sofije Šantić u Potocima kod Mostara, dogodili su se veliki incidenti u Konjicu i Zenici.

Nakon što je kolona vozila sa zastavama Arhije BiH prošla kroz Zenicu okupljeni su zapalili trobojku Republike Srpske uz ratne pokliče „tekbir“ i „Alahu ekber“, što je jako uznemirilo sve, ne samo malobrojne Srbe i povratnike u Zenicu i Federaciju BiH.

 

Istovremeno vozila sa ljiljanima i ratnom zastavom Armije BiH prošla su 9-og januara u popodnevnim časovima kroz centar Mrkonjić Grada i Jezero, na krajnjem zapadu Srpske, a sve je na sreću prošlo bez incidenata.

 

Sinoć se u Konjicu, ispred Sabornog hrama Vasilija Velikog, okupila veća grupa Bošnjaka iz ovog mjesta tražeći da se sa pravoslavne crkve skine trobojka, zastava Srpske pravoslavne crkve bez bilo kakvih obilježja, koju su smatrali provokacijom.

Brzo je intervenisala policija a po nalogu paroha Srbi su skinuli trobojku sa Saborne crkve Svetog Vasilija Velikog na praznik Svetog Stefana i treći dan najvećeg hrišćanskog praznika Božića. I ovo okupljanje i povici protiv srpskog naroda i Republike Srpske uznemirili su malobrojne Srbe povratnike, posebno imajući u vidu užasne ratne zločine i masovna ubistva srpskih civila u Konjicu 1992. godine i tokom poslednjeg rata.

Ovaj protest i okupljanje ispred pravoslavne crkve naišao je na javnu osudu čestitih Bošnjaka. Konjičanin Anis Kosovac zapitao se kome smeta zastava i obilježja Srpske pravoslavne crkve na pravoslavnoj crkvi u Konjicu i da li će zbog protesta i incidenata recipročno ispaštati Bošnjaci i povratnici u Republici Srpskoj.

Dobri i čestiti Anis Kosovac podigao je 2018. godine na kapiji i ulasku na pravoslavno groblje u Konjicu spomenik dječacima Petru i Pavlu Goluboviću, koji su ubijeni u ljeto 1992. godine nakon što su nekako preživjeli strijeljanje svojih roditelja, što je jedan od najužasnijih ratnih zločina na ovim prostorima u poslednjem ratu.

Nažalost dovoljna je mala iskra i incident pa da bukne požar i dogode se incidenti na više  mjesta. Apelujem na sve, posebno Srbe i Bošnjake, da ostanu suzdržani i da se prestane sa podizanjem tenzija, jer ovo ništa ne valja. Od svega korist imaju samo političari na vlasti, kojima tenzije služe za nacionalnu mobilizaciju, širenje straha i skretanje pažnje sa ključnih problema u društvu, a možda je sve donekle i organizovano sa njihove strane iz sjene, kao što je vrijeme pokazalo da je Milo Đukanović i DPS  preko inspektora Tajne policije ANB-a Lazovića naredio pisanje grafita protiv Bošnjaka na džamiji u Pljevljima, kako bi se izazvale nacionalne tenzije.

 

Nebojša Vukanović