palpal

Gdje ima gorivo za evro?

Vijest dana ponovo nam dolazi od Agencije SRNA koja kaže da je gorivo u Republici Srpskoj najjeftinije u Evropi, i da je cijena benzina i dizela 1 evro? Kolio treba biti drzak, beskrupulozan i bezobrazan, pa grubo lagati i obmanjivati milione ljudi, jer svaki dan većina sipa gorivo na pumpama i svi znamo kolika je njegova cijena? Gdje ima trenutno u Republici Srpskoj kupiti benzin i dizel za 1,95 maraka? Kada ovako lažu očigledno i „u oči“, kako li tek lažu kada je običnom građaninu mnogo teže provjeriti istinitost informacije?                                                                    

Prije svega cijena goriva u Srpskoj nije najjeftinija u Evropi, jer u Rusiji benzin i dizel koštaju oko 40 rubalja, što je nešto više od 1 KM (1 evro je 73 rublja), dok litra plina (TNG) košta svega 15 centi ili 30 feninga. U Trebinju i Hercegovini je gorivo tradicionalno najskuplje u cijeloj Republici Srpskoj, što je posledica monopola iako se distributeri lažno pravdaju udaljenosti od rafinerija i povećanim troškovima transporta lošim putevima. Cijene goriva kreću se od 2,25 do 2,39, koliko košta litra benzina 100 na NIS-ovoj pumpi. Dakle, cijena goriva je od 35 do 45 feninga skuplja nego što javlja SRNA!? Koga oni pokušavaju praviti magarcima i budalama?                                                                                     

Svima je jasno da je „Akcizna koalicija“, predvođena SNSD-om, HDZ-om i SDA,  odgovorna za povećanje cijene goriva i lančani talas poskupljenje proizvoda, koji su dodatno otežali ionako tešku situaciju kod većine građana, koji jedva krpe kraj sa krajem. Režimski mediji su očito dobili zadatak da lansiraju besmislene spinove i lažne informacije kako bi zbunili čitaoce, ublažili nezadovoljstvo i amnestirali vlast. Lažna vijest zato je i puštena nakon najava bunta građana, koji su na društvenim mrežama najavili zaustavljanjena saobraćaja u znak protesta zbog poskupljenja goriva i troškova života.                                                                                            

Šipovac i Parađina, čelni ljudi SRNE, očitio sipaju gorivo na „olovku“ pa nemaju pojma kolika je cijena benzina. Obećavam da ću ih častiti svaki rezervoar goriva, samo ako anđu neku benzinsku pumpu i prikažu račun da su ga platili 1,95 KM.

 

Nebojša Vukanović