palpal

Gacko u oblaku pepela i otrovne prašine

RiTE Gacko.jpg

Gacko u oblaku pepela i otrovne prašine zbog kvara na RiTE Gacko

Usljed pucanja cijevi i kvara na sistemu, gatačka Termoelektrana nekoliko dana je bila van pogona. Jutros je ponovo pokušana da se pokerene proizvodnja električne energije i priključenje na mrežu, ali zbog mnogih problema u funkcionisanju preduzeća i radu sistema oblak otrovne plašine i pepela prekrio je Gacko.
Filteri na Termoelektrani nisu u funkciji, pa tako ogromne količine otrovne prašine i pepela odlaze u atmosferu, izazivaju velika zagađenja i ostavlja dugotrajne štetne posledice po zdravlje stanovništva. Kvalitet uglja je loš, nisko je kaloričan i u njemu ima dosta štetnih primjesa, zastarjela oprema nije u dobrom stanju, remont postrojenja nije u potpunosti urađen kako to struka nalaže, pa su posledice vidljive na svakom koraku.

Rudnik i termoelektrana Gacko duže vremena se nalazi u jako teškoj situaciji i zbog brojnih problema i velikih dugovanja postoji opasnost od prestanka proizvodnje i ugrožavanja egzistencije skoro 2000 porodica čiji članovi su zaposleni u RiTE Gacko. Kvalitet uglja je jako loš i slabiji od očekivanog, pa je proizvodnja struje ispod plana. Zloglasni tandem Milidrag – Milović u protekle 4 godine stvorio je obaveze i dug u iznosu od čak 150 miliona maraka, a veliki problem predstavlja i višak od oko 400 radnika koji su po partijskoj liniji zaposleni od 2013. godine. Umjesto da se radna snaga zapošljava u rudnik, gdje je neophodna pomoć u vađenju uglja, skidanju otkrivke i prevoženja jalovine, partijski vojnici se zbijaju u pretrpanu Upravu i Termoelektranu gdje ionako ima ogroman višak radnika.

Da bi zadovoljili potrebe za napredovanjem svojih poslušnika, partijskih aktivista, rodbine i starleta, u RiTE Gacko već duže vremena vlada prava inflacija šefovskih i rukovodećih mjesta, što je dodatno zakomplikovalo situaciju i povećalo troškove. U Termoelektrani vlada prava anarhija, dvorske firme uzimaju milione maraka poslova koje bi trebali da rade radnici RiTE Gacko, nafta je najmanja stavki i problem u opštoj otimačini, a kao rezultat opšte anarhije i haosa moglo bi doći do potpunog kolapsa ukoliko se ne smijene bahati neodgovorni direktori i nešto radikalno ne promijeni u rukovođenju sistemom.

Nebojša Vukanović