palpal

Fratar sa velikim U ili fra Sotona naših dana

Već duže vremena fratar iz Međugorja Mario Knezović provocira i šokira javnost, prije svega Srbe, svojim otvorenim i neskrivenim veličanjem ustaša, zločina, Crne legije, Jure Francetića i zloglasne Nezavisne Države Hrvatske, i da ima malo pravne države u Bosni i Hercegovini ovaj fašista bi bio procesuiran zbog širenja mržnje, fašizma i ustaštva. U uređenim zemljama gdje funkcioniše pravna država, poput Njemačke i Austrije, on bi davno bio osuđen i umjesto pred oltarom, trovanja vjernika i naroda otrovnim propovjedima, boravio u zatvoru, gdje mu je odavno mjesto. Kakva bi bila reakcija javnosti i kazna da neki fratar, sveštenik ili običan čovjek kaže film o Mathauzenu i Aušvicu je jevrejska laž i propaganda, Hitler i nacisti nisu ubijali masovno Jevreje?

Knezović je nedavno u rodnom kraju, u zapadnoj Hercegovini, napravio u kamenu spomenik NDH, sve sa granicom na Drini, a otvoreni je promotor i mladog tima Crne legije u malom fudbalu, gdje javno pokazuje kako nažalost truje i kontaminira mlade Hrvate pogubnom i zlom ustaškom ideologijom.

Onaj ko dobro poznaje fra Marija Knezovima, ili fra Sotonu Filipovića Majstorovića naših dana, nije mi sumnjao da će se i nakon emitovanja filma Dara iz Jasenovca iskoristiti priliku da povrijedi žrtve i njihove porodice, te brani i veliča ustaške zločince.

Veliki prijatelj Kolinde i HDZ-a, te „novinar“ i „urednik“ emisije na Radiju MIR iz Međugorja,  u svom video uretku kritikovao je film Dara iz Jasenovca, te ustvrdio da je sve srpska izmišljotina i propaganda, napad na Hrvate i Crkvu u Hrvata, svećenike i časne sestre, te naivan, površan i zlonamjeran!

Posebno se trudio da odbrani lik i nedjela Pavelićevog nadniskupa Alojzija Stepinca, koji je aprila 1941 zloglasnu NDH nazvao „božijih ruku djelom“, nijednom riječju ne pomenuvši svoju „braću“, kršćane i svećenike krvavih ruku, poput fra Filipovića Majstorovića – fra Sotone, don Ivana Tomasa, klepačkog župnika koji je organizovao i blagoslovio pokolj u Prebilovcima,  fra Garića ili Ivana Šarića, vrhbosanskog nadniskupa koji je pjevao odu „Kad sunce sna“ Anti Paveliću, dočekivao fašiste u Sarajevu i blagoslovio pokolj nedužnih Srba, Jevreja, Roma i antifašista.

Svaki normalan čovjek, a posebno sveštenici koji se zaklinju u Boga, pozivaju na mir i toleranciju, treba osuditi svaki zločin i zločinca, posebno one učinjene u ime i od pripadnika njegovog naroda, a ne braniti i amnestirati zločine, glorifikovati zločince i tvrditi da je stradanje stotina hiljada nedužnih u logorima, jamama i stratištima velika srpska laž i prevara  U svom sramnom video uretku, koji možete pogledati na gornjem linku, fra Sotona našeg doba iz Međugorja, tvrdi da je u filmu sve laž i srpska propaganda usmjerena protiv Hrvata, preporučuje pratiocima da film ne gledaju, umjesto da se ogradi i osudi zločine Hitlerovih saveznika ustaša, katoličkog klera i svih onih koji su u tome učestvovali.

Očekujem da institucije reaguju i kazne ovakvo sramno ponašanje, vrijeđanje žrtava veličanje ustaša i zločina, pa i da se fratar protjera, jer bi u Austriji i Njemačkoj za ovakve riječi dobio višegodišnju robiju. Ovakvo sramno ponašanje osobe koja sebe naziva sveštenikom i Hristovim pastirom je za svaku osudu, i očekujem da se od njega ogradi katolička crkva, vodeći hrvatski političari u BiH i Radio MIR Međugorje, gašenjem emisije „Agape“ i zabranom rada svakome ko veliča zločince i ustaše u programu ove radio stanice.

Fra Mario Knezović, ili fra Sotona naših dana, je veliki prijatelj vladike Grigorija Durića i Luke Petrovića, pa bi bio red da se i oni od njega ograde i kažu da li je ovo znak zahvalnosti Veliboru Milivojeviću i SNSD-u od strane fratra i HDZ-a, jer je njegov glas bio presudan da Hrvati i HDZ dobiju gradonačelnika Mostara!? Naravno da ne treba sve stavljati u isti koš, da većina Hrvata, nadam se i fratara, ne dijeli stavove Knezovića, i zato se od njega trebaju ograditi.

Oprosti im Bože, ne znaju šta rade!

 

Nebojša Vukanović