palpal

Festival fizike u Trebinju privukao veliku pažnju građana

Društvo fizičara Istočne Hercegovine organizovalo je po četvrti put Festival fizike u Trebinju, koji je privukao veliku pažnju građana i gostiju, posebno najmlađih. Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije korone ponovo su organizovali zanimljivu manifestaciju, a po prvi put festival je organizovan na Trgu slobode, u centru grada, predstavljeni su različiti aparati i izvedeni zanimljivi eksperimenti i demonstracije, a cilj je popularizacija fizike i prirodnih nauka među mladima i učenicima.

Učenici Gimnazije „Jovan Dučić“ iz Trebinja vrlo su uspješni na školskim takmičenjima iz fizike i matematike, a sinoć su izvodili eksperimente i pomagali svojim profesorima. Kažu da su im časovi fizike najzanimljiviji i da planiraju studirati prirodne nauke.

Profesor fizike u trebinjskoj Gimnaziji Nenad Grković, sa svojim kolegama Maksimom Mičetom i Dobroslavom Slijepčevićem, došao je na ideju da na ovakav način promoviše fiziku i nauku među mladima, a reakcije građana, posebno učenika osnovne škole, su odlične…

Djeca su sjajna i talentovana, a prava je šteta što društvo ne posveti malo više pažnje nadarenoj djeci, obezbjedi bolje uslove i opremu za kabinetski rad, školovanje, takmičenja i stipendiranje, jer je ulaganje u znanje i nauku najbolja investicija u budućnost.

 

Nebojša Vukanović