palpal

Feljton 3 – Svi Rade neimari vladike Grigorija

Bivši vladika Raško-prizrenski Artemije smijenjen je sa ove funkcije zbog optužbi da je sa svojim prvim saradnikom Simeonom Vilovskim zloupotrebio sredstva centra „Rade neimar“, koji je obnavljao pravoslavne hramove na mnogostradalnom Kosovu i Metohiji. Optužbe nikada nisu dokazane niti je neko osuđen za zloupotrebu, a postoji osnovana sumnja da je cijeli slučaj montiran kako bi se vladika Artemije uklonio sa Kosova jer nije odgovarao vlastima i strancima.                                                                

Puno je pravih „Rada neimara“ u našoj Crkvi, ali nažalost arhijereji naše Srpske pravoslavne crkve nemaju dovoljno snage, volje i hrabrosti da istraže brojne zloupotrebe o kojima se sve više piše u javnosti, a dovoljno bi bilo da počnu od Vladičanskog dvora vladike Grigorija i adrese Konak br 3- 7 u Mostaru, gdje je registrovano a potom misteriozno ugašen veliki broj povezanih firmi koje su vrtile milione maraka.

11.5. 2008. godine u manastiru Žitomislić održana je velika donatorska večera kojoj je prisustvovalo više hiljada ljudi, i na kojoj je prikupljeno oko 5,5 miliona maraka za obnovu Sabornog hrama u Mostaru. Srbija je za obnovu hrama Svete Trojice donirala 1,4 miliona maraka, Srbi iz SAD nedavno su uoplatili 200 000 dolara, vladika Grigorije je lani na donatorskoj večeri u Švedskoj prikupio značajna sredstva, a veliki je broj donatora koji su obezbjedili materijal, otvore, drvnu građu, bakar, krovnu konstrukciju… Prema našim saznanjima za obnovu Sabonog hrama Svete Trojice do sada je prikupljeno najmanje 8,4 miliona maraka, a radovi su svečano počeli oktobra 2009. godine, odnosno stvarni u martu 2010 godine.                                                                                         

Radove je počeo Konzorcijum G3, koga su činile 3 firme, „Gemaks“ Đorđa Antelja kao nosilac posla, te firma „Građenje AD Istočno Sarajevo“ i „Porobić D.O.O“  iz Trebinja. Rok za izvođenje radova bio je 3 godine ili 876 radnih dana, za koliko je Grigorije obećao završetak radova, ali ni poslije 9 godina ne nazire se kraj jer još uvijek nije završen ni krov i grubi građevinski radovi!?                                                   

Preduzeće Gemaks, vlasništvo Đorđa Antelja, beogradskog privrednika porijeklom iz Hercegovine registrovalo je u Vladičanskom dvoru, na adresi Konak br 7, firmu „GP Gemaks Banjički venac 28 B Savski venac, Beograd, R Srbija sa sjedištem u Mostaru“ i ona počinje sa radom tek dvije godine kasnije. 2011. godine ova firma je sa svega 3 zaposlena radnika imala prihod od 211 845 maraka i gubitak od 81 304 KM, dok je naredne 2012. poslovala pozitivno i ostvarila 98 000 maraka dobiti sa 5 zaposlenih radnika i 952 202 KM prihoda. Čudno je da nosilac poslova u Konzorcijumu ima svega 3 ili 5 zaposlenih radnika, a svima je poznato koliko su složeni i obimni radovi na obnoci Sabornog hrama!?                                                 

Poslije dvije godine ova firma je naprasno ugašena i prestala sa radom, a paralelno je 2010. osnovana firma „Gemaks-BH“ na istoj famoznoj adresi Konak br 7, u Vladičanskom dvoru u Mostaru. Direktor i odgovorno lice u Gemaks BH bio je Vanja Pešut, vladikin poslovni partner i blizak saradnik, od koga je vladika i iznajmio luksuznu rezidenciju po dolasku u Mostar. Onivači firme „Gemaks BH“ su eparhijska firma „Vine and more“ (eparhijska vinoteka i restoran pored Starog mosta u Mostaru koja je u međuvremenu zatvorena)  i Đorđe Antelj, koji se ubrzo povlači iz ovog preduzeća.                                                                         

Prema zvaničnim podacima firma „Gemaks BH“ funkcionisala je svega godinu dana, i 2013. je imala 1 183 042 KM prihoda, i sa 7 zaposlenih radnika ostvarila 107 000 maraka dobiti. Poslednja uplata na račun ove firme izvršena je početkom 2014. a od 2015. godine blikirana su sva 3 računa ove eparhijske firme i ona je prestala da funkcioniše.                                                                              

Ubrzo nakon gašenja „Gemaks BH“ obustavljeni su radovi na obnovi Crkve, a postoji osnovana sumnja u način trošenja milionskih donacija preko povezanih firmi koje su registrovane na jednoj adresi Konak broj 7  u Vladičanskom dvoru. O tome svjedoči i podatak da je hercegovački vladika Grigorija za svoje potrebe preko firme „Gemaks BH“ 2012. godine u Mostaru kupio novog luksuznog džipa „Rendž rover sport“ vrijednog 140 000 maraka (registarske oznake E28-K-180). Osim ovog džipa vladika je u svom voznom parku imao limuzinu „linkoln taun kar“, pežoa 607, škodu oktaviju..                                                                                                                                                                  

Postavlja se pitanje zašto je eparhijska firma „Gemaks BH“ kupovala luksuzna skupa vozila, i da li su za te namjene korištena sredstva od silnih milionskih donacija? Zašto su na jednoj adresi, i to u Vladičanskom dvoru, registrovane dvije građevinske firme „Gemaks“, i zašto su obje ubrzo propale? Takođe se postavlja pitanje zašto ni poslije 10 godina nisu ni blizu završetka grubi građevinski radovi na obnovi hrama, i gdje je završilo preko 8 miliona maraka raznih donacija. Kako to da su Srbi krajem 19-og vijeka brže završili velelepni Saborni hram na Bjelušinama, koji su nažalost zapalili Hrvati i muslimani 1992, a da uprkos velikom novcu u 21-om vijeku za 10 godina ne možemo završiti ni grube građevinskje radove?

Zašto vladika Grigorije skrnavi Vladičanski dvor u Mostaru i pretvara ga u groblje propalih povezanih firmi, koje su nestale u stečaju nakon misterioznih novčanih transakcija?

Pitanja je puno, a suštinsko je pitanje da li će Sabor i Sinod naše Svete i Apostolske Crkve napokon formirati Komisiju i ispitati šta se to godinama dešava u Eparhijizahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, ili će i dalje prećutno podržavati skandalozno ponašanje vladike koji iz dana u dan sve više ruši uged naše Crkve u narodu?

 

Sutra feljton br 4: Grigorije i piloti