palpal

Ekološka POBJEDA – rijeka Željeznica ponovo teče

Prije nešto manje od mjesec dana snimio sam suvo korito Željeznice rijeke Željeznice, od Trnova i Kijeva prema Vojkovićima i Istočnom Sarajevu. Rijeka je presušila ne zbog suvljeg perioda godine, jer je ovog ljeta bilo dosta kiša, već zbog izgradnje male hidrocengrale.

Umjesto koritom, rijeka nažalost teče kroz cijev, u koju je ukroćena i uništena, do turbina hidroelektrane u Krupcu, a vlasnici nisu puštali mimo cijevi ni biološki minimum, kako je predviđeno pa je korito gotovo u potpunosti presušilo, ugrožavajući opstanak ribe, flore i faune. Ona je najbolji primjer naših nastojanja da se zaustavi izgradnja novih hidroelektrana, ispitaju dozvole i rad postojećih, jer od toga korist ima samo par tajkuna a narod i priroda ispaštaju plaćajući skupu cijenu.

Nakon objave novog snimka, jer sam u više navrata ukazivao na posledice izgradnje malih hidrocentralana na Željeznici, ali i drugim mjestima, situacija se popravila, pa sada se više vode pušta u korito, nešto manje u cijev, a od građana Istočnog Sarajeva dobio sam fotografije i poruku koju prenosim u cjelosti. „Poštovani Nebojša, nakon Vašeg snimka o rijeci Željeznici,banditi su pustili vodu,tako da sada ima malo rijeke,hvala u ime građana Istočnog Sarajeva! Pozrav…“

Ekologija i zaštita životnr sredine je jedno od ključnih i strateških pitanja, jer uništavanje prirode ostavlja dramatične posledice i klimatske promjene, poput super- oluja, koje su nedavno razorile Sloveniju, ali i dijelove Srbije, Hrvatske, i cijeli Balkan, i krajnje je vrijeme da se nešto preduzme.

U siromašnim i nerazvijenim društvima, poput našeg, ovom pitanju se ne posvećuje veći značaj jer se većina naroda bori za goli opstanak i egzistenciju, ali je vrijeme da se uozbiljimo i počnemo voditi računa o našoj životnim sredini i prirodi, jer kad nam ona uzvrati udarac biće kasno a posledice strahovite.

 

Bonus video:

 

Nebojša Vukanović