palpal

Еколошка ПОБЈЕДА – ријека Жељезница поново тече

Прије нешто мање од мјесец дана снимио сам суво корито Жељезнице ријеке Жељезнице, од Трнова и Кијева према Војковићима и Источном Сарајеву. Ријека је пресушила не због сувљег периода године, јер је овог љета било доста киша, већ због изградње мале хидроценграле.

Умјесто коритом, ријека нажалост тече кроз цијев, у коју је укроћена и уништена, до турбина хидроелектране у Крупцу, а власници нису пуштали мимо цијеви ни биолошки минимум, како је предвиђено па је корито готово у потпуности пресушило, угрожавајући опстанак рибе, флоре и фауне. Она је најбољи примјер наших настојања да се заустави изградња нових хидроелектрана, испитају дозволе и рад постојећих, јер од тога корист има само пар тајкуна а народ и природа испаштају плаћајући скупу цијену.

Након објаве новог снимка, јер сам у више наврата указивао на последице изградње малих хидроцентралана на Жељезници, али и другим мјестима, ситуација се поправила, па сада се више воде пушта у корито, нешто мање у цијев, а од грађана Источног Сарајева добио сам фотографије и поруку коју преносим у цјелости. „Поштовани Небојша, након Вашег снимка о ријеци Жељезници,бандити су пустили воду,тако да сада има мало ријеке,хвала у име грађана Источног Сарајева! Позрав…“

Екологија и заштита животнр средине је једно од кључних и стратешких питања, јер уништавање природе оставља драматичне последице и климатске промјене, попут супер- олуја, које су недавно разориле Словенију, али и дијелове Србије, Хрватске, и цијели Балкан, и крајње је вријеме да се нешто предузме.

У сиромашним и неразвијеним друштвима, попут нашег, овом питању се не посвећује већи значај јер се већина народа бори за голи опстанак и егзистенцију, али је вријеме да се уозбиљимо и почнемо водити рачуна о нашој животним средини и природи, јер кад нам она узврати ударац биће касно а последице страховите.

 

Бонус видео:

 

Небојша Вукановић