palpal

DRAMA NA ŠEPKU – ponovo curi plin na pumpi Nešković, zatvoren put Bijeljina -Zvornik

Večeras prava drama na graničnom prelazu Šepak i magistralnom putu Zvornik – Bijeljina. Nešto iza ponoći došlo je do curenja plina, tečnog naftnog gasa, koji je jako zapaljiv, pa su se svi radnici i kupci udaljili sa pumpe, policija je zaustavila saobraćaj i zabranila kretanje a vatrogasne ekipe su u pripravnosti.

Bijeli oblak od plina i gasova koji isparavaju izdigao se iznad Šepka, i situacija je vrlo ozbiljna, a nadam se da će sve proći bez ozbiljnijih posledica, ali i da će se utvrditi propusti onih koji su do ovog doveli. Navodno uzrok je bio neispravan sigurnosni ventil, a „uštede“ sa jeftinijom opremom od nekoliko stotina evra mogu skupo da se plate ljudskim životima.

Prije 3 godine na istoj ovoj pumpi dogodila se strahovita eksplozija i požar, upravo zbog curenja plina, u kojoj je više osoba teško povrijeđeno, uništena je pumpa i više vozila, a srećom niko nije nastradao. Nažalost zarobljene institucije nisu ništa uradile niti kaznile odgovorne, ne konteolišu rad pumpi i tajkuna, pa se opasne i potencijalno tragične situacije ponavljaju.

Iako je više osoba teže povrijeđemo, korumpirane sudije i tužioci su utvrdili da niko nije odgovoran za eksploziju prije 3 godine, a moć tajkuna Dragana Neškovića, jednog od najbogatijih i najmoćnijih ljudi bliskih vladajućoj oligarhiji se pokazala na djelu.

Kadije nisu sudile po zakonu i pravdi već prema moći i uticaju novca i politike, nisu utvrđeni propusti inspekcije, kontrolnih i odgovornih lica i ne treba da čudi što se incident nažalost ponovo dogodio. Plaća se skup ceh anarhija i bezvlašća, potpun sunovrat sistema i društva.

Nadamo se da će drama na ŠEPKU da prođe bez požara, eksplozije, većeg incidenta i tragičnih posledica, ali se treba utvrditi odgovornost inspekcija, sudija i ostalih koji su neradom i korupcijom sve ovo omogućili i koji se poigravaju tuđim životima.

 

Nebojša Vukanović